Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Polisen som dödades var med vid insatsen mot Bataclan

Xavier Jugelé (till höger) var en av flera hundra poliser som skickades till gatan utanför Bataclan.
Xavier Jugelé (till höger) var en av flera hundra poliser som skickades till gatan utanför Bataclan. Foto: Christophe Ena/AP, AP

Den polis som dödades under gårdagens attack i Paris var en av de poliser som deltog i insatsen mot terroristerna i Bataclan i Paris 2015.

Xavier Jugelé var en av flera hundra poliser som skickades till gatan utanför Bataclan när terrorister dödade 90 människor under en föreställning i november 2015, skriver The Independent.

Ett år senare var den då 37-årige Jugelé med vid en minnesceremoni och konsert, där bland andra Sting uppträdde, för de dödade på Bataclan. Han sa då i en intervju med People magazine att han var stolt över att vara en del återöppnandet av Bataclan:

– I kväll är vi här som vittnen, för att försvara våra samhällsvärden. Den här konserten är till för att hylla livet. För att säga nej till terroristerna.

Jugelé hade arbetat som polis i sex år, dit han kom från gendarmeriet, och var precis på väg att byta arbete till en del av polisen som spårar misstänkta och överlämnar meddelanden om husrannsakningar, skriver New York Times.

37-åringen hade även deltagit i två resor till Grekland för att hjälpa flyktingar. Han var också en stark försvarare av homosexuellas rättigheter. Han efterlämnar en partner, skriver tidskriften Marianne.

På torsdagen sköts Jugelé till döds av en man utrustad med en kalsjnikov när han och några kollegor satt i en polisbil på Champs-Élysées i centrala Paris. Två av hans kollegor skadades.

Frankrikes samtliga polisstationer har halat sina flaggor på halv stång.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.