Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

Polisen varnar uppviglande twittrare

Hundratals människor härjar och plundrar på de brittiska gatorna. Många av dem skryter om det på nätet. Det kan de få ångra.

Många upprorsmakare i Storbritannien är flitiga användare av sociala medier som Facebook och Twitter. Där, i cyberrymdens skydd, räds de inte för att uppmuntra andra till upplopp på de brittiska gatorna.

Men polisen i Manchester, också aktiv på Twitter, är tydlig med att det som händer på nätet kartläggs lika noga som det som händer i det verkliga livet.

”Om du har använt sociala medier för att hetsa till oordning, var beredd på att vi kommer och knackar på din dörr”, skriver polisen i Manchester på sin Twitter.

Enligt norska VG har Londonpolisen kommit med liknande varningar.

Hoten har redan blivit verklighet; enligt BBC har en 17-årig pojke i Essex gripits sedan han på Facebook uppmanat andra att samlas för upplopp. Han är misstänkt för uppvigling.

”Polisen övervakar sociala medier och kommer att vidta kraftfulla åtgärder för att förhindra att personer använder dem i kriminella syften”, säger en polistalesman till BBC.

Under natten till onsdag släppte brittisk polis också ett stort antal övervakningsbilder på misstänkta brottslingar.

Flera brittiska medier har publicerat bilderna och polisens förhoppning är att många nu ska kunna identifieras.

Det har även skapats en inofficiell hemsida där man kan gå igenom bilderna för att se om man känner igen någon av upprorsmakarna.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.