Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-12-11 15:08

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/polisen-vill-atala-netanyahu-for-mutbrott/

Världen

Polisen vill åtala Netanyahu för mutbrott

Sara och Benjamin Netanyahu.
Sara och Benjamin Netanyahu. Foto: Gali Tibbon/AFP

Jerusalem. Den israeliska polisen och börsinspektionen rekommenderade på söndagen åtal mot premiärminister Benjamin Netanyahu, för mutor, bedrägeri och flera andra brott. Utredningen, känd som ”affär 4000”, gäller premiärministerns relationer till nyhetssajten Walla, en av landets största.

Nathan Shachar
Rätta artikel

Walla är en del av konglomeratet ”Bezeq”, som fram till privatiseringen 2005 var det statliga televerket. I centrum för misstankarna står relationerna mellan Netanyahu och Bezeqs ägare Shaul Elovitch. 

Enligt det material polisen samlat har Elovitj garanterat premiärministern okritisk och smickrande bevakning i utbyte mot en rad gentjänster. Netanyahu – i sin egenskap av kommunikationsminister – har givit klartecken för en rad mångmiljonaffärer i mediasektorn som gynnat Elovitch men skadat allmänintresset och åsamkat staten förluster.

Också premiärministerns fru Sara Netanyahu bör åtalas, enligt polisen, liksom Iris Elovitch, fru till Bezeqs ägare. Av de fyra stora korruptionsmålen mot Netanyahu är detta den han fruktar mest. Två av hans närmaste män, Nir Hefetz och Shlomo Filber, har bytt sida och samarbetar med polisen. En rad journalister på nyhetssajten Walla har vittnat om hur familjen Netanyahu styrde och ställde på redaktionen som den ville. Sara Netanyahu ringde genast då en nyhet misshagade henne, varpå redaktionschefen uppgivet meddelade journalisterna: ”Det är order uppifrån”.

Efter känt mönster attackerar nu Netanyahu och hans talesmän polisen och anklagade rikspolischefen Rony al-Sheikh för att ”förfölja” honom. I själva verket utnämnde Netanyahu al-Sheikh i hopp om att han skulle sätta stopp för utredningarna, men när al-Sheikh svek de förhoppningarna hamnade han på kollisionskurs med Netanyahu och hans inre krets.

Enligt en ny och omtvistad lag kommer polisen i fortsättningen inte att kunna rekommendera åtal, utan endast överlämna bevismaterialet till åklagarna utan kommentarer.

– I sin desperata kamp för att rädda sitt skinn försöker Netanyahu förstöra rättssystemet och uppvigla mot dess tjänare. Han måste avgå omedelbart, säger oppositionsledaren Tsipi Livni.

Nathan Shachar: Försvagad Netanyahu kämpar febrilt för att hålla ihop regeringen