Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

Polisen vill att Netanyahu åtalas för mutbrott

Other: Ronen Zvulun/AFP

Den israeliska polisen rekommenderade på tisdagen att premiärminister Benjamin Netanyahu åtalas för mutbrott. Netanyahu gjorde genast klart att han inte kommer att avgå och anklagade polisen för att ha agerat under press från massmedier som vill störta honom.

Korruptionsutredningen omfattar två affärer, dels gåvor till ett värde av drygt två miljoner kronor från flera miljardärer till Netanyahu och hans hustru; dels en komplott mellan premiärministern och Arnon Mozes, ägaren till landets största tidning Yediot Ahronot där Netanyahu skulle gynnat tidningen via lagstiftning i utbyte mot snäll och okritisk nyhetsrapportering.

Premiärministern har anat att polisens slutsatser efter två års arbete skulle bli smärtsamma, men att bägge utredningarna skulle utmynna i så pass svåra rekommendationer är en kalldusch. Ordet ”mutor” har en ytterst graverande klang i det politiska språkbruket här. 

Netanyahu kommer inte att avgå nu och inte heller om regeringens juridiske rådgivare, som har sista ordet, ger klartecken för åtal. Men om generande och chockerande rön skulle framkomma är det osäkert hur länge Netanyahus koalitionspartner kommer att trivas i hans sällskap. Finansminister Moshe Kahlons parti Kulanu, och utbildningsminister Naftali Bennets bosättarparti vill hinna markera avståndet till den mutmisstänkte i god tid före nästa valkampanj – som stundar senast nästa höst.

Polisen har förhört penningstarka stormän världen över, bland dem den israeliske Hollywoodproducenten Arnon Milchan, den australiske pressmogulen James Packer och chefer i det indiska konglomeratet Tata, om trafiken av tjänster och gentjänster mellan dem och familjen Netanyahu. De bägge förstnämnda har enligt polisen försett premiärministern med  Havanna-cigarrer, champagne och smycken för mycket stora summor. Vid en tidpunkt bönföll Milchan sin vän Packer att rycka in och dela bördan, han klarade inte ensam att leverera alla lyxartiklar paret Netanyahu propsade på.   

I ett passionerat tal strax efter att tv-kanalerna publicerat polisens material svor Netanyahu att han var ett oskyldigt offer för osakliga och vinklade utredningar. ”Regeringen kommer inte att falla, jag kommer att fortsätta tjäna er mitt folk och jag kommer med Guds hjälp att segra i valet nästa år!”

Netanyahu figurerar också i två andra, potentiellt ännu allvarligare korruptionsutredningar.

Läs mer: Netanyahu spred falska fakta om Trump 

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.