Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-06-19 03:08

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/polisen-vill-ha-allmanhetens-hjalp-for-att-hitta-attentatsmannen-i-lyon/

Världen

Polisen vill ha allmänhetens hjälp att hitta attentatsmannen i Lyon

00:56. Polisen jagar fortfarande efter en man misstänkt för bombdådet i Lyon på fredagen. Polisen manar till allmänhetens hjälp genom bilder på en misstänkt man med cykel som fångats av stadens övervakningskameror.

Polisen i Frankrike har gått ut med bilder från en övervakningskamera i jakten på mannen som misstänks för bombdådet i Lyon på fredagen. 13 personer skadades, däribland en tioårig flicka. 

Explosionen inträffade klockan 17.30 utanför ett konditori på en gågata i centrala Lyon. Troligen var det en hemmagjord så kallad rörbomb som apterats i ett paket som innehöll bult och skruv. 

En receptionist på ett intilliggande hotell berättar för franska tevebolaget BFMTV att det hördes en ”öronbedövande smäll”.

– Jag såg hur människor sprang i panik och hörde flera skrik, säger Alexis Saillan till BFMTV.

Polisens antiterroristgrupp i Paris utreder händelsen men det är ännu oklart om det handlar om ett terrordåd. Enligt den franska anti-terroråklagaren Remy Heitz har ingen grupp tagit på sig attentatet, rapporterar Reuters. Heitz säger också att 90 polisutredare och 30 tekniker från antiterrorgruppen samt 20 lokala poliser arbetar med fallet.

I jakten på gärningsmannen vädjar nu fransk polis om information från allmänheten. 

Franska polisen har släppt bilder på den misstänkta gärningsmannen. Foto: HANDOUT

På Twitter har polisen lagt ut bilder från övervakningskameror som visar en man som leder en svart mountainbike. På andra bilder kan man se hur mannen placerar en papperspåse utanför bageriet innan han försvinner på cykeln.

En källa uppger till AFP att den misstänkta mannen är i 30-årsåldern och var vid tillfället iklädd ljusgröna shorts, en mörkgrön skjorta, svarta skor, keps, solglasögon och bar på en svart ryggsäck. Mannen beskrivs som ”farlig”.

Remy Heitz säger att polisen inom kort kommer publicera fler bilder på den misstänkta, uppger Franceinfo. Vid platsen för explosionen har man bland annat hittat en fjärrutlösningsenhet, skruvar, metallbitar och sju LR6-batterier samt en påse.

https://twitter.com/PoliceNationale/status/1132023823589564416

Tretton personer skadades lindrigt i samband med explosionen, enligt officiella källor skriver AFP. De var åtta kvinnor, fyra män och en tioårig flicka. Elva av dem fördes till sjukhus och på lördag morgon var fem fortfarande inlagda, skriver Franceinfo. Ingen ska vara allvarligt skadad men några av dem måste opereras för att avlägsna splitter från explosionen.

Attentatet inträffade i hjärtat av staden på rue Victor Hugo, i närheten av inrikesministeriet.

– Det är ett område i centrum av Lyon och en stor gata med poliser ständigt närvarande liksom patruller av soldater i den långvariga bekämpningen av terrorism, säger stadens borgmästare med ansvar för säkerhet, Jean-Yves Secheresse, till BFMTV.

Sedan 2015 har över 250 personer i Frankrike dödats i bombattacker utförda av islamistiska terroriser, skriver BBC. Landet ligger på en förhöjd hotnivå och har regelbundet militärer som patruller gatorna i städer som Lyon. 

Senast en paketbomb exploderade i Frankrike var 2007. Bomben detonerade utanför en advokatbyrå i Paris och dödade en person och skadade en annan. Polisen hittade aldrig attentatsmannen.

Lyon är Frankrikes tredje största stad med 2,3 miljoner invånare.

Läs mer: Flera skadade i explosion i Frankrike