Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

”Polisens agerande en seger för terroristerna”

Norska säkerhetspolisen höll presskonferens om terrorlarmet i torsdags.
Norska säkerhetspolisen höll presskonferens om terrorlarmet i torsdags. Foto: Heiko Junge/NTB/TT

Norsk polis får kritik från Danmark för hur man hanterar terrorhotet. Förre chefen för den danska säkerhetstjänsten, Hans-Jørgen Bonnichsen, menar att agerandet skapar onödig oro bland befolkningen och kan ses som en seger för terroristerna.

I torsdags gick norska säkerhetspolisen PST ut på en presskonferens och berättade om det allvarliga terrorhot som Norge ställts inför. Personer med inblick i säkerhetstjänsters arbete har förvånats över att norska myndigheter gick ut så öppet med informationen.

Hans-Jørgen Bonnichsen är tidigare operativ chef för den danska säkerhetstjänsten (PET). Han kritiserar hanteringen, som han kallar otraditionell, och menar att terroristerna genom myndigheternas agerande uppnår sitt huvudmål, att skapa fruktan och panik.

– Det är möjligt att hotet försatt Norge i ett chocktillstånd och det är det som terroristerna önskar, att de ska bli fruktade och att folk tror att de kan slå till när som helst, säger Bonnichsen till Berlingske.

Den tidigare polischefen tror att det är erfarenheterna från terrordåden den 22 juli 2011 som ligger till grund för den norska polisens sätt att tackla situationen. Den oberoende 22 julikommissionen, som utredde hur Norge fungerat vid terrordåden mot regeringskvarteret och på Utøya, riktade i sin rapport skarp kritik mot beredskapen och polisens arbete.

Bonnichsen menar dock att en säkerhetstjänst kan agera utan att behöva berätta offentligt vad man gör.

– Hot är en verklighet för vilken säkerhetstjänst som helst och den har ansvar för att hantera dem. Här har man valt att lägga bekymren på folket, säger Bonnichsen.

Som chef vid PET var han ofta med om liknande situationer.

– Och då hanterade man det professionellt med trovärdiga kolleger utan att göra det hela offentligt. Det skulle ha gjort mig osäker som medborgare om det skötts på det sättet som det gör i Norge nu, säger han.

Många personer som DN talat med i Oslo de senaste dagarna, både norrmän och utländska turister, har uppgett att de känner rädsla och oro. Några har också förklarat att de tycker det är bra att myndigheterna informerar och att de tror att agerandet kan verka avskräckande.

Bonnichsen medger att kollegerna i Norge är i en svår situation.

– De är under en obarmhärtig press och det kan vara grunden till denna otraditionella hantering, säger Bonnichsen.

Norska PST har förklarat att man valt att gå ut med uppgifterna för att förebygga en terrorhandling. Genom att informera om hotet hoppas man också öka uppmärksamheten bland befolkningen och även få in tips. Vid en presskonferens i lördags berättade polisen att man fått in hundratals tips som man nu analyserade.

– Folket är våra detektiver, sade polischefen Odd Reidar Humlegård.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.