Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Polisens nya fantombild på RAF-terroristen

Tysk polis har publicerat en ny fantombild på en av de exterrorister från Röda arméfraktionen som genom dna knutits till två överfall på penningtransporter. Samtidigt har 200 nya tips kommit in sedan fallet tagits upp i den tyska motsvarigheten till tv-programmet Efterlyst.

Röda arméfraktionen är åter något som engagerar tyskarna. På 1970-, 80- och 90-talen skakades Västtyskland (och på slutet det återförenade Tyskland) av en rad blodiga terrorattacker utförda av vänstergruppen Röda arméfraktionen, RAF (även kallad Baader Meinhof-gruppen).

RAF förklarade 1998 att gruppen upplösts. Men några av exterroristerna har aldrig gripits utan fortsatt att levas underjordiskt.

Nu är Röda arméfraktionen tillbaka i nyhetsrubrikerna. I går kväll, onsdag, var terroristligan huvudämne i Aktenzeichen XZ, tysk tv:s motsvarighet till Efterlyst.

Det kom in runt 200 tips under sändningen som polisen direkt började bearbeta, rapporterar Bildzeitung.

Dessutom visades en helt ny bild – en fantombild på en av de ”försvunna” terroristerna.

Bakgrunden är att polisen funnit dna-spår från de tre tidigare RAF-medlemmarna Daniela Klette, i dag 57 år, Ernst-Volker Staub, 61, och Burkhard Garweg, 47, i bilar som använts vid två rånöverfall på penningtransporter — det ena utanför Bremen i nordvästra Tyskland i juni förra året, det andra i Wolfsburg mitt i landet för bara ett par veckor sedan, den 28 december. Rånarna flydde utan att ha fått med sig något byte vare sig i Bremen eller Wolfsburg.

Trion har levt under radarn i årtionden, och de enda bilder som finns av dem är från 1980-talet.Foto: AFP

I tisdags publicerade polisen simulerade bilder av hur ”RAF-pensionärerna” kan se ut i dag, något som DN rapporterat om.

I onsdagens tv visade polisen överraskande en ny bild av en av exterroristerna, en fantombild som kan ligga verkligheten närmare än de simulerade bilderna.

Vid överfallet mot penningtransporten i Wolfsburg hade en av rånarna ingen mask på sig. Bilden som visades i tv-programmet är gjord av en tecknare med stöd av vittnesuppgifter.

Bilden visar en man i 50-årsåldern eller lite äldre, med gråsvart hår över halva öronen och kraftig mustasch.

Ernst-Volker Staub har mustasch på några bilder som finns av honom från 1980-talet. Men om det är han eller Burkhard Garweg som saknade mask vid rånet vet inte polisen.

– Det skulle kunna vara vem som helst av dem, sade poliskommissarie Jürgen Hage i tv-programmet, skriver Spiegelonline.

Nu fortsätter polisen att gå igenom tipsen som kommit in, men hittills verkar inget av spåren riktigt hett.

Utredarna tror att RAF-trion kan bo någonstans i norra Tyskland — att rånförsöken gjordes i Bremen och Wolfsburg skulle kunna tyda på det.

– Jag utgår från att Garweg, Staub och Klette håller låg profil och försöker att inte väcka uppmärksamhet där de bor, kanske bor de tillsammans, kanske har de hund, sade Hage i tv.

Förmodan om hund beror på att man funnit hundhår i en av bilarna som använts vid rånöverfallen.

Foto i text: AFP

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.