Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-20 16:52

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/poliser-halls-som-gisslan-under-protester-i-ecuador/

Världen

Poliser hålls som gisslan under protester i Ecuador

Bild 1 av 3 I en veckas tid har protesterna pågått i Ecuadors huvudstad Quito.
Foto: Martin Bernetti/AFP
Bild 2 av 3 Poliser har tagits som gisslan i Quito.
Foto: Dolores Ochoa/AP
Bild 3 av 3
Foto: Dolores Ochoa/AP

Protesterna i Ecuadors huvudstad Quito över kraftigt höjda bränslepriser fortsätter. Nu har flera poliser tagits som gisslan av en grupp demonstranter, enligt nyhetsbyrån AFP.

Sedan en dryg vecka tillbaka har det varit kraftiga protester i Ecuador. En grupp demonstranter rapporteras hålla åtta poliser som gisslan, rapporterar AFP. Poliserna tillfångatogs i huvudstaden Quito av en grupp som representerar ursprungsbefolkningen. 

Under onsdagen reste tusentals ecuadorianer till huvudstaden för att visa sitt missnöje över beslutet att ta bort bränslesubventioner vilket har lett till att bränslepriserna skenat. Det blev oroligt på gatorna när demonstranterna kastade molotovcocktails och gatstenar medan polisen svarade med vattenkanoner och tårgas. Protesterna leds av företrädare för ursprungsbefolkningen och de kräver landets president Lenin Morenos avgång. Presidenten har sagt att han inte under några omständigheter kommer att lämna sin post, men har gått med på att samtala med demonstranterna med FN och katolska kyrkan som medlare. 

Demonstranterna kräver att subventionerna på bränslepriserna återinförs. Foto: Martin Bernetti/AFP

I ett tv-sänt tal på onsdagen sade Moreno att han är övertygad om man kommer att komma fram till en lösning snart. I början av veckan flyttades regeringens säte till hamnstaden Guayaquil. Under veckan har parlamentsbyggnaden stormats av demonstranter. 

Minst fem personer har dödats i protesterna, skriver TT. Ett av offren blev påkörd i den södra provinsen Azuay i söndags, de övriga fyra dödades under sammandrabbningar i Quito. Protesterna startade 3 oktober efter att regeringen i en överenskommelse med Internationella valutafonden infört flera reformer, allt i syfte att minska Ecuadors underskott och utlandsskulder.