Poliser sökt psykologstöd efter giftattacken i Salisbury - DN.SE
Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

Poliser söker psykologstöd efter giftattacken i Salisbury

Närmare hundra poliser som arbetade med giftattacken i Salisbury har sökt psykiatrisk hjälp.
Närmare hundra poliser som arbetade med giftattacken i Salisbury har sökt psykiatrisk hjälp. Foto: Ben Stansall/TT

Närmare hundra poliser som arbetade med giftattacken i Salisbury har sökt psykiatrisk hjälp, skriver The Guardian. Flera har haft ångest och känt sig desorienterade.

Den 4 mars i år hittades den tidigare ryska dubbelagenten Sergej Skripal och hans dotter Julia medvetslösa på en parkbänk i centrala Salisbury i Storbritannien efter att ha utsatts för en giftattack. Även en polis, Nick Bailey, skadades. 

Det livsfarliga nervgiftet Novitjok hittades på flera platser i staden och ett omfattande saneringsarbete har gjorts eftersom giftet inte upplöses av sig själv. Drygt 200 militärer beordrades att genomföra saneringen på nio platser i och kring staden.

Händelsen skapade stor oro hos invånarna - men även hos poliserna som arbetade med insatsen. Det berättar Wiltshires polischef Kier Pritchard i en intervju med The Guardian. 

Under de två månader som gått har nästan hundra poliser sökt och fått psykiatrisk hjälp via myndighetens särskilda psykologstöd kallat Trim, säger polischefen. Där finns utbildad personal som kan hjälpa traumatiserade anställda. 

Poliserna som behövt stöd befann sig på eller nära undersökningsplatserna för giftet de efterföljande dagarna och veckorna. De har rapporterat om känslor av desorientering, oro och ångest. Vissa har även varit oroliga över möjliga långsiktiga hälsoeffekter. 

– Det har funnits rädsla för att ha smittats av nervgiftet men också den psykologiska effekten; hur situationen utvecklades med osäkerhet kring folks hälsa, råd och information, säger polischefen till tidningen. 

Enligt polischefen har poliskåren arbetat mycket med ”macho-kulturen” där det ses som en svaghet att be om hjälp om man mår psykiskt dåligt. Ett arbete som har varit lyckat, anser han.

– Vi har resurser och en attityd som tillåter att man kan be om hjälp, råd och stöd, säger Kier Pritchard till The Guardian.

Polisen Nick Bailey fick tillbringa över två veckor på sjukhus efter giftattacken och har sagt att hans liv aldrig kommer bli detsamma igen, skriver The Guardian.

Läs mer: Uppgifter – ex-spionens möten ett möjligt motiv för giftattacken 

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.