Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Polisinsatsen ska utredas

Foto: Cornelius Poppe/NTB/TT

En timme och tjugotvå minuter. Så länge dröjde det innan den norska polisen kom till den kapade bussen där tre personer mördats. Orsakerna till dröjsmålet är flera, men insatsen kommer att utredas.

– Jag måste få återkomma i detaljfrågor om tidsåtgången, men jag utgår från att när alla omständigheter kring det inträffade klarnat kommer det att undersökas grundligt om vi har begått något fel, säger polischef Åge Løseth vid Sogn og Fjordane-polisen.

Han förklarar att när larmet inkom klockan 17.35 var det som en trafikolycka. Det hade sannolikt blivit mer fart på utryckningen om ärendets sanna natur var känd redan då. Dessutom finns fysiska skäl till dröjsmålet.

– Det finns två valmöjligheter att köra till platsen där bussen stod: en knappt nio mil och en knappt fem mil lång väg. Drygt tre mil in på den korta sträckan pågår ett vägarbete där det av och till är stängt på ett sätt som gör att det inte går att passera hur mycket blåljus du än har, säger Åge Løseth.

Polispatrullen som ryckte ut hade två gånger tidigare under hösten tvingats vända vid vägarbetet varför man valde att ta den längre sträckan via Tyin. Exakt när polisen fick veta att det var en brottsplats, inte en olycksplats, kan inte Åge Løseth säga i nuläget.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.