Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Polismördaren bekände trohet till IS

Foto: IBL

Mannen som misstänks för torsdagens terrorattack i Paris, som krävde en polismans liv och där två andra skadades, hade en historia av attacker mot poliser och har avtjänat flera långa fängelsestraff.

Detaljerna börjar klarna kring vad som hände under de minuter som den 39-årige mannen befann sig på Paris huvudgatan Champs-Élysée på torsdagen. Vid en presskonferens på fredagen berättade den franske åklagaren François Molins att klockan var 20.47 då mannen, som identifierats som 39-årige Karim Cheurfi från Parisförorten Chelles, parkerade sin Audi längs gatan.

Efter några minuter körde 39-åringen fram till den turkiska turistbyrån på 102 Champs-Élysée där han gick ur bilen, tog fram en kalsjnikov och öppnade eld mot föraren i en polisbil som stod där. Polismannen träffades av två skott i huvudet och avled omedelbart.

Den dödade polismannen har identifierats som 37-årige Xavier Jugelé som arbetat som polis i sex år. I november 2015 var han en av de poliser som skickades till konserthallen Bataclan när terrorister dödade 90 personer i publiken och skadade fler än 300.

Direkt efter att ha dödat Jugelé vände sig 39-åringen mot en polis framför turistbyrån och skottskadade denne lätt. En annan polis, som befann sig bakom polisbilen, skottskadades svårt. En kvinna som råkade passera fick lättare skador av splitter.

Karim Cheurfi hade en lång historia av fängelsestraff bakom sig. 39-åringen dömdes 2003 till 20 års fängelse efter att ha skjutit och skadat två poliser och en civilperson. Under ett förhör lyckades han komma över en pistol och skottskadade ännu en polisman svårt.

Men också under tiden i fängelse fortsatte Karim Cheurfi att begå brott. 2008 dömdes han till tre månaders fängelse för våld mot personal i fängelset och 2009 dömdes han till 18 månaders fängelse sedan ha angripit en annan fånge.

39-åringen släpptes i förtid sedan hans straff förkortats med flera år. Den 9 april 2011 fängslades han åter för ett våldsdåd för att släppas den 7 juli 2012 med villkorlig frigivning fram till den 7 september 2013. Men redan några dagar senare, i oktober samma år, dömdes han åter till fängelse. Den 14 oktober 2015 var han åter en fri man.

39-åringen var känd för flera våldsamma rån och den 24 februari i år sattes han tillfälligt i husarrest han sedan han hotat att döda poliser men släpptes. Vid det tillfället hittades knivar och rånarluvor men det räckte inte för att gripa Cheurfi.

– Det fanns inga tecken på att 39-åringen radikaliserats under åren och vid det tillfället fanns inget som motiverade en fortsatt utredning från vår sida, sa den franske åklagaren François Molins vid presskonferensen.

Molins bekräftade att 39-åringen, som sköts till döds efter attacken, hade en handskriven lapp med sig där han bekände sin trohet till terrororganisationen IS. Lappen hittades intill kroppen.

Karim Cheurfi hade också ett antal adresser till polisstationer liggande i framsätet till bilen. I bagaget hittade polisen också en svart sportväska med flera skjutvapen, bland annat ett hagelgevär.

Bara drygt två timmar efter attacken hyllade IS genom sin propagandakanal Amaq gärningsmannen som ”en kalifatets son” och kallade honom för ”Abu Yousif al-Belgiki, vilket skulle antyda att 39-åringen var belgare. Franska myndigheter har dock identifierat 39-åringen som fransk medborgare.

Fransk polis söker nu ytterligare personer som kan ha varit inblandade i attacken och under fredagen greps tre släktingar till den misstänkte.

USA:s president Donald Trump skrev på fredagen på Twitter att attacken kommer att få politiska återverkningar: ”Ännu en terrorattack i Paris. Det franska folket kommer inte att ta mycket mer av detta. Kommer att få en stor effekt på presidentvalet.”

Nationella frontens presidentkandidat Marine Le Pen krävde på fredagen att ”islamistiska moskéer måste stängas och hatpräster utvisas”. Socialliberalen Emmanuel Macron vill se en central antiterrorstyrka, Republikanernas François Fillon vill ha ett ökat samarbete med Ryssland och Iran medan vänsterkandidaten Jean-Luc Mélenchon uppmanade Parisborna att fortsätta leva som vanligt.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.