Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-08-05 16:12

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/polisrad-infor-primarval-i-hongkong/

Världen

Hongkongministers hot: Väljare kan begå brott

Bild 1 av 7
Foto: MAY JAMES
Bild 2 av 7 Kampanjande av den pro-demokratiska oppositionen i Hongkong, 11 juli 2020. I september 2020 hålls parlamentsval i Hongkong, men valrörelsen spås försvåras efter att den nya säkerhetslagen införts.
Foto: May James/TT
Bild 3 av 7
Foto: MAY JAMES
Bild 4 av 7
Foto: May James/TT
Bild 5 av 7
Foto: MAY JAMES
Bild 6 av 7
Foto: MAY JAMES
Bild 7 av 7
Foto: May James/TT

Oppositionen hoppas kunna nå majoritet i höstens parlamentsval i Hongkong – men Pekings nya säkerhetslag spås försvåra ett redan tufft läge för demokratirörelsen.

TT Text

I helgen hålls primärval, trots polistillslag, nya coronafall och hot om att deltagande kan utgöra lagbrott.

Knappt två veckor efter att Peking införde den nya, kritiserade säkerhetslagstiftningen i Hongkong går regionens politiska opposition till val för att utse kandidater inför höstens val till parlamentet (Legco).

Primärvalet är vår första chans att visa Peking att vi Hongkongbor aldrig viker ner oss, sade demokratiaktivisten Joshua Wong inför öppnandet av vallokalerna.

Men redan innan valet startat började problemen. Under fredagskvällen genomförde polisen en räd mot Hong Kong Public Opinion Research Institute (HKPORI), som hjälpt demokratilägret att organisera primärvalet. Anklagelserna gällde en dataläcka som ska ha skett 2013.

Vilken tillfällighet att polisen agerade just i kväll, säger Chung Kim-Wah, chef för HKPORI till Hongkongtidningen South China Morning Post.

Hongkong har också drabbats av en ny våg av coronasmitta, vilket försvårar logistiken kring valet då Hongkong, liksom Sverige, har en gräns för folksamlingar på maximalt 50 personer. Om för få kommer och lägger sin röst kan valets giltighet ifrågasättas.

Hoppas på majoritet

Mycket står på spel för demokratilägret i Hongkong. I höstas sopade de mattan med de Pekingvänliga i de politiskt inte så viktiga lokalvalen. Under våren har en del tytt på att de nu skulle kunna nå majoritet i parlamentet, det som i folkmun kallas ”35 plus”, eftersom parlamentet har 70 platser. De skulle då potentiellt kunna blockera regeringsförslag.

Men efter Pekings nya lag och det som skett i regionen sedan den infördes med en ökad närvaro på plats av myndighetspersoner från Fastlandskina samt gripanden av demonstranter, oroas många nu att det kommer att bli både stökigt och svårt inför höstens val. Flera kandidater har redan känt sig tvingade att hoppa av.

Det är fortfarande oklart på vilket sätt primärvalet kan påverkas av den nya säkerhetslagen.

Hongkongs minister med ansvar för relationerna med fastlandet, Erick Tsang, varnade i intervjuer med Pekingvänliga medier i veckan för att personer som organiserar, planerar eller deltar i primärvalen skulle kunna begå brott mot den nya lagen.

Arrangörerna har svarat med att kalla uttalandena för nonsens och säga att de saknar lagligt stöd.

Valet fortsätter under söndagen.

Läs mer om den nya säkerhetslagen:

Kina öppnar agentkontor vid aktivistpark i Hongkong 

Kritiserad lag får känd demokratiaktivist att fly Hongkong 

Kina planerar internetcensur i Hongkong 

Myndigheterna i Hongkong rensar ut skolböcker 

Hongkonglag kan slå mot utländska medborgare 

Marianne Björklund: Lagen ger Kina ett vasst vapen att krossa Hongkongs frihet 

Ämnen i artikeln

Hongkong
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt