Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

Politiker kallar Big bang ”djävulens lögner”

Paul Broun – tror att jorden är 9.000 år gammal.
Paul Broun – tror att jorden är 9.000 år gammal. Foto: Gregory Smith / AP

Evolutionsteorin och Big bang är ”lögner som kommer rakt ur djävulens håla” enligt en republikansk kongressledamot.

Uttalandet gjordes av Paul Broun från Georgia i samband med ett tal för några dagar sedan i samband med en bankett i Liberty Baptist Church i Hartwell i Georgia men först på lördagen blev en videoinspelning från talet känd för en bredare allmänhet.

I videoklippet säger Broun att evolutionsteorin, embryologin och Big bang "är lögner som är gjorda för att hålla mig och alla andra som har lärt sig detta från att de behöver en frälsare".

Broun, som är läkare, sa också att han var övertygad om att jorden är omkring 9.000 år gammal och att den skapades av gud på sex dagar och att han sett "massor av vetenskapliga fakta" som visade att detta var sant.

"Guds ord är sanna", konstaterade han också.

Videon med Brouns fundamentalistiskt kristna uttalanden publicerades på kyrkans hemsida där den uppmärksammades av tidningen Athens Banner-Herald.

Intressant i sammanhanget är att Broun inte bara är läkare utan också sitter med i kongressens kommitté för vetenskap, rymdfart och teknik.

– Som er kongressledamot så håller jag Bibeln som den guide som leder mig i alla delar av livet, sa han också.

En talesperson för Broun sa i en kort kommentar till tidningen att "Dr. Broun talade i förtroende inför en större grupp i en kyrka om sin personliga tro när det gäller religiösa frågor".

Kongressledamoten passade också på att berätta hur han lyckats skjuta en björn med en kula rakt i bröstet och hur djuret sedan sprungit i femton minuter innan det föll ned och dog. När björnen skinnades visade det sig, enligt Broun, att både hjärta och lungor var söndertrasade av kulan. Hans kula.

– Som läkare kan jag säga er att hjärnan dör inom fyra minuter. Hur björnen lyckades överleva det vet jag inte, sa Broun som sedan fortsatte att berätta hur han lyckats skjuta tre lejon i sitt liv.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.