Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

Politiker: Oväder följd av samkönade äktenskap

Foto: Scott Heppell/AP

Översvämningarna i Storbritannien är en följd av Tory-regeringens beslut att legalisera samkönade äktenskap. Det hävdar en brittisk politiker som hoppat av Konservativa partiet i protest mot beslutet, rapporterar brittiska medier.

David Silvester, 73, numera medlem i det invandringskritiska populistpartiet United Kingdom Independence Party (UKIP), hävdar att regeringen handlat i strid med det kristna evangeliet.

”Jag skrev till David Cameron i april 2012 för att varna honom för att katastrofer skulle följa på en legalisering av samkönade äktenskap”, skriver David Silvester i ett öppet brev som publicerats i hans lokaltidning Henley Standard och som sedan även uppmärksammats av internationella medier.

David Silvester anser sig nu ha fått rätt. De stormar och översvämningar som drabbat Storbritannien under det senaste året är Guds straff för att det i England och Wales väntas bli tillåtet för två personer av samma kön att ingå äktenskap, enligt honom.

David Silvester lämnade förra året Konservativa partiet (”Tories”) i protest mot beslutet att legalisera samkönade äktenskap. En talesperson för hans nya parti, UKIP, understryker att Silvesters senaste utspel inte speglar partiets inställning i frågan, enligt BBC.

I sociala medier avfärdar många David Silvester som en galenpanna. Signaturen John Barrowman News kallar den 73-årige politikern ”trångsynt dinosaurie”.

”David Silvester, vad mer ska du skylla på homosexulla personer? Skärsår från papper? Blåsor?”, skriver signaturen Tippi McCullers.

Signaturen ”avi” skriver, möjligen ironsikt, att David Silvester ”slagit huvudet på spiken”: ”Där jag bor är det aldrig översvämningar. Förra året flyttade ett homosexuellt par in i lägenheten bredvid min. Sedan dess har det regnat.”

Lagen om samkönade äktenskap väntas träda i kraft den 29 mars 2014.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.