Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

Politiker stryker titlar från meritlistor

Cristina Cifuentes fick en magisterexamen utan att ha skrivit uppsats.
Cristina Cifuentes fick en magisterexamen utan att ha skrivit uppsats. Foto: Oscar Gonzalez/WENN.com

En rad spanska politiker har suddat bort akademiska titlar från sina meritlistor. Två ledande figurer i regerande Partido Popular har ertappats med falska magisterexamina och pressen synar nu alla politikers akademiska förflutna.

Det började med Madrid-regionens regeringschef Cristina Cifuentes, som häromveckan visade sig ha fått en magisterexamen av Juan Carlos-universitetet utan att ha deltagit i några seminarier och utan att ha skrivit någon magisteruppsats. Den populära Cifuentes, tippad som efterträdare till Spaniens premiärminister Mariano Rajoy, har inte presterat någon rimlig förklaring och hävdar att universitetet gett henne graden bakom hennes rygg.

PP:s nya rival i det konservativa lägret, Ciudadanos, hotar att fälla Madrid-regionens regering om inte Cifuentes lämnar politiken. Rajoy har hittills vägrat kasta sin förtrogna överbord, men allt tyder på att Cifuentes karriär står inför sitt slut. Strax efter detta avslöjande meddelade den konservativa internettidningen El Confidencial att Pablo Casado, en av PP:s mest lovande unga krafter, stoltserade med en gästprofessur vid ett fint amerikanskt universitet när han i själva verket bara deltagit i en sommarkurs på fyra dagar som universitetet arrangerade i Madrid.

Madrids bägge nya universitet, Juan Carlos, som är knutet till PP, och Carlos III, som står socialisterna nära, är kända för sin ovana att ge akademiska titlar i present till högdjur inom politiken och affärslivet. Men nu är det slut med det nöjet. Den ena politikern efter den andra suddar nu bort sina akademiska titlar från visitkort och från kongressens hemsida. Av de femton folkvalda som de senaste dagarna röjt upp sina cv är åtta från Partido Popular. En av dem är kongressens talman Ana Pastor, som trollat bort sin magisterexamen.

Makthavarnas fantasifulla förklaringar till de hastigt påkomna redigeringarna bereder allmänheten stort nöje. I enkäter anger spanska väljare alltid korruptionen som ett av de tre svåraste samhällsproblemen. När Mariano Rajoy bildade regering för snart två år sedan fick han passivt stöd av Ciudadanos, som krävde krafttag mot korruptionen. Några sådana har ännu inte setts till, och Ciudadanos plockar poäng på PP:s bekostnad.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.