Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
169 kr/månad

Vakna med DN på helgen. Halva priset på papperstidningen i tre månader!

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-07-16 06:44

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/politiker-vagrade-bli-intervjuad-ensam-av-kvinnlig-reporter/

Världen

Politiker vägrade bli intervjuad ensam av kvinnlig reporter

Den republikanske guvernörskandidaten Robert Foster nekar en reporter att följa med i kampanjbussen utan att ha ett manligt förkläde med sig.

– Jag vill inte utsätta mig för risken att bli attackerad, säger Foster med hänvisning till metoo.

– Sexism, kontrar reportern. 

Larrison Campbell är journalist på tidningen Mississippi Today och hon har intervjuat Robert Foster – som kandiderar för Republikanerna i guvernörsvalet i Mississippi – åtskilliga gånger tidigare. Men när hon bad om att få följa med i kampanjbussen för ett 15-timmarsreportage, krävde Foster att hon skulle ha manligt sällskap med sig, som förkläde, skriver BBC

Robert Foster förklarar kravet dels med sin tro, och att han lovat hustrun att inte träffa andra kvinnor på tu man hand, dels att han ”inte vill sätta sig i en situation där han kan kritiseras”, med hänvisning till metoo. 

– På min kampanjbuss gäller mina regler, konstaterar han. 

Larrison Campbell har begärt att Foster i så fall själv ska tillhandahålla ett manligt förkläde på kampanjbussen, men han hävdar att det är för få medarbetare i kampanjorganisationen för att man ska kunna undvara en person.

Reportern menar att kravet på förkläde är sexistiskt, och att Foster nedvärderar henne genom att inte i första hand se henne som en professionell reporter, utan som kvinna. 

Foster har också sagt att han inte skulle ha haft några problem med att en manlig journalist följt honom i kampanjbussen 

– Hur ska han kunna vara guvernör om han inte ensam kan träffa kvinnor i yrket, frågar sig Campbell.

Enligt Foster kan han dock träffa kvinnor till exempel genom att dörren till hans kontor är öppen, eller genom att det är folk i rummen intill.

Reporter har fått motta både hejarop och kritik på sitt Twitter-konto efter munhuggningen med politikern. 

Den regeln som Foster säger sig leva efter, den så kallade Billy Graham-regeln (Billy Graham var en kristen evangelist) används för att ”hålla kvinnor borta ur rummet” menar en, medan en annan hävdar att ”männen självklart måste skydda sig” eftersom de är måltavlor för metoo. 

I tweeten nedan kommenterar Campbell ett inlägg som ifrågasätter att män skulle vara under attack på grund av metoo-rörelsen. 

”En del män vill inte förändras. Så då kräver de att kvinnor ska gå den extra milen, så att männen kan hålla fast vid sina förlegade åsikter”.

https://twitter.com/thisislarrison/status/1149409223815696385