Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-08-20 03:26

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/politiksajt-ivanka-trump-testar-viljan-att-starka-vapenlagarna/

Världen

Politiksajt: Ivanka Trump testar viljan att stärka vapenlagarna

Ivanka Trump uppges sondera utsikterna för stärkta bakgrundskontroller vid vapenköp. Foto: Leigh Vogel/TT

Ivanka Trump uppges i tysthet ha kontaktat kongressledamöter i spåren av masskjutningarna i El Paso och Dayton, i vad som beskrivs vara ett test av hur pass öppna de är i frågan om en skärpning av USA:s vapenlagar. Det rapporterar den amerikanska politiksajten Axios.

I sin roll som presidentrådgivare ska Donald Trumps dotter under rådande sommaruppehåll ha talat med två senatorer – demokraten Joe Manchin och republikanen Pat Toomey – som efter El Paso- och Dayton-massakrerna i ett partiöverskridande initiativ lagt fram ett lagförslag om bakgrundskontroll av personer som vill köpa vapen. Axios, som hänvisar till källor med insyn i samtalen, skriver att tanken är att sondera läget i senaten inför höstens sessioner. 

Ivanka Trumps initiativ får ses som ytterligare ett tecken på att Donald Trump kan tänka sig att ge sitt stöd till åtgärder för vapenkontroll, trots konservativa kongressledamöters motstånd, skriver politiksajten.

– Trump ringde Manchin och sade att hon försökte skapa sig en bild av vilka förslag som är på gång, ska en rådgivare till Joe Manchin ha uppgett.

Senatorernas förslag bygger vidare på ett initiativ de båda lade fram 2013, efter skjutningen vid för- och lågstadieskolan Sandy Hook Elementary School i delstaten Connecticut. Det avvisades då. I det nu uppdaterade förslaget ingår regler som skulle göra att så gott som alla inköp i USA av kommersiellt saluförda skjutvapen kräver bakgrundskontroller för att godkännas.

– Ivanka Trump fick förklarat av senatorn hur lagförslaget ser ut, var det står i dagsläget och vilka förändringar som krävs för att få det antaget, tillade Manchins rådgivare för Axios.

Tidigare i augusti har Joe Manchin och Pat Toomey i direkta samtal – var för sig – med president Trump presenterat sitt förslag. ”Presidenten visade prov på vilja att samarbeta med oss i frågan om stärkta bakgrundskontroller”, sade senatorerna då i ett gemensamt uttalande, rapporterar politiksajten The Hill.

Läs mer:

Trump gjorde tummen upp med föräldralös

El Pasos befolkning kritiska till Trumps besök

Efter El Paso-dådet: Mexiko vill att USA lämnar ut gärningsmannen

Donald Trump: Vår nation måste sluta sig samman mot rasismen

Presidentkandidaten O’Rourke: Trumps retorik påverkade skytten

Den livesända dödsskjutningen som skakade USA