Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

Politisk stabilitet närmar sig i Tjeckien

Tjeckiens president Milos Zeman håller tal i januari 2018.Arkivbild.
Tjeckiens president Milos Zeman håller tal i januari 2018.Arkivbild. Foto: Radek Mica/AFP

Tjeckiens president Milos Zeman säger att han i veckan kan komma att utnämna en tvåpartiregering i landet. Den åtta månader långa instabilitet som präglat tjeckisk inrikespolitik kan därmed komma att upphöra.

Det invandringskritiska partiet Ano blev Tjeckiens överlägset största parti i valet i oktober. Under veckan som gått tycks Ano slutligen ha kommit överens med landets socialdemokrater om att tillsammans bilda regering, skriver nyhetsbyrån Reuters.

Landets president Milos Zeman ser därför ingen anledning till att vänta ytterligare med att utnämna tvåpartiregeringen. Redan på tisdag eller onsdag kan beskedet komma, meddelade han på söndagen.

Men platsen som utrikesminister kan tills vidare komma att stå tom. Anledningen är att Zeman inte tycker att Socialdemokraternas föreslagna kandidat är tillräckligt hård i flyktingpolitiken.

De två partierna skulle tillsammans samla ihop 93 av 200 mandat i parlamentets underhus. För att klara den förtroendeförklaring som alla nytillsatta regeringar måste genomgå blir partierna tvungna att förlita sig på stöd från landets kommunistparti, skriver Reuters.

Läs också: Korruptionsanklagad miljardär storfavorit i tjeckiska valet

Kommunisterna, som inte har haft någon makt i landet sedan 1989, har indikerat att de kommer att rösta för regeringen, men måste ännu fatta sitt slutgiltiga beslut.

Premiärministern och miljardären Andrej Babis, som är partiledare för Ano, har sagt nej till kommunisternas krav på ett minskat samarbetet med Nato, skriver Reuters. Enligt nyhetsbyrån kommer den svaga regeringen dock att behöva lyssna på kommunisterna, som i stort delar presidentens positiva syn på Ryssland och Kina, i vissa frågor.

Läs också: Ingmar Nevéus: Tjeckiska populister kan förlora dubbelt

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.