Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

Politisk uppgörelse i USA – Trump dementerar

Nancy Pelosi.
Nancy Pelosi. Foto: J. Scott Applewhite/AP/TT

De båda toppdemokraterna Chuck Schumer och Nancy Pelosi uppger att de har gjort en uppgörelse med USA:s president Donald Trump för att hindra att tusentals unga migranter deporteras och för att finansiera en del av landets gränsskydd, men inte om den omtvistade muren. Presidenten förnekar uppgiften.

De demokratiska kongressledarnas besked följerpå en middag som de haft med presidenten i Vita huset. Chuck Schumer är Demokraternas minoritetsledare i senaten, Nancy Pelosi, partiets ledare i representanthuset.

Det handlar om närmare 800 000 unga "dreamers", som kommit till USA illegalt när de var under 16 år. Uppgörelsen ska säkra deras trygghet, säger de båda demokraterna i ett gemensamt uttalande.

Trump har gett kongressen sex månader på sig att komma med lagstiftning i frågan, sedan han rivit upp migrantprogrammet Daca. I ett par tweets på torsdagen framstår det som att någon annan fattat beslutet:

”Vi kom överens om att skyddet i Daca snabbt ska bli lag, och att vi arbetar fram ett paket med gränsskydd, exklusive muren, som är acceptabelt för båda sidorna”, säger Pelosi och Schumer i det gemensamt uttalandet.

Vita huset uppger att Trump har haft en ”konstruktiv arbetsmiddag” med de båda demokraterna. De pratade om skattereformen, gränskontroll, statusen för ”dreamers”, infrastruktur och handel.

Läs mer: Republikansk oro efter Trumps flört med Demokraterna

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.