Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-06-26 08:36

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/politiska-fangar-slapps-i-nicaragua/

Världen

Politiska fångar släpps i Nicaragua

Demonstranter tar skydd efter att skott avlossats under en protest mot Daniel Ortega i Managua 30 maj. Foto: Esteban Felix/AP

Regeringen i Nicaragua har släppt 50 politiska fångar som greps under förra årets protester mot president Daniel Ortega.

Frisläppandet gjordes möjligt genom en ny amnestilag som parlamentet sade ja till i förra veckan. Enligt den ska både poliser och demonstranter som fängslades vid protesterna omfattas av amnestin. Lagen innebär också att fångarna inte får delta i fler regeringskritiska protester samt att säkerhetsstyrkors agerande i samband med protesterna inte kommer att utredas – något som har fått kritik.

President Daniel Ortegas beslut att genomföra flera reformer i landets välfärdssystem ledde i april förra året till stora demonstrationer. Protesterna möttes av våld från säkerhetsstyrkor och mer än 300 personer tros ha dödats.

Demonstranterna har krävt Ortegas avgång och nyval, men det har han inte gått med på.

Ämnen i den här artikeln:

Nicaragua
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Rätta artikel

Kommentera artikeln

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt