Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Politiska framsteg ger lugnare Gafsa

I Gafsa fortsatte demonstrationerna på lördagen, men 24-årige tunisiern Ayoub kunde skönja en ny stämning i folkmassorna.
– Folk var inte lika arga som tidigare, säger han till DN.se.

En fängelsebrand i Monastir skördade över 40 offer på lördagen. Vid ett annat fängelse, i Mahdia, dog ett tiotal fångar i samband med ett flyktförsök. Från Tunis kom rapporter om att civilklädda män kört runt och skjutit hejdlöst omkring sig.

Turbulensen i Tunisien är inte över ännu. I Gafsa, som ligger 37 mil sydväst om huvudstaden och har runt 80 000 invånare, pågick återigen demonstrationer mot landets politiska styre.

President Ben Ali har flytt landet och tillfälligt lämnat över makten till premiärministern Mohammed Ghannouchi.

– Folk sa att ”vi vill inte ha kvar Ghannouchi vid makten”. Att han inte har rätten att styra och att vi måste respektera vår lag, säger Ayoub till DN.se.

I övrigt är läget relativt lugnt i staden, uppger han. Han tror att det kommer att bli ännu lugnare efter att parlamentets talman Foued Mebazza på lördagen svurit eden som landets interimspresident och att det fastslagits att ett val ska hållas inom två månader.

Ayoub var själv med i det demonstrationståg som på lördagen vandrade längs Gafsas gator.

– Det var en speciell känsla. Folk var inte lika arga som tidigare. Folk vet att de har all makten nu. De vet att den här mannen (Ghannouchi) inte kommer att ha makten för alltid.

Ayoub tror också att den tunisiska befolkningen nu har fått ett nytt självförtroende. Mycket på grund av framstegen på det politiska planet.

– Jag tror att folk är nöjda till 85-90 procent nu, säger han och fortsätter:

– Folk är mer enade. Diktatorn är ute ur landet.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.