Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Polsk-amerikansk historiker kan fråntas hedersutmärkelse

Jan Tomasz Gross, polsk-amerikansk historiker med Förintelsen som huvudområde i sin forskning, anklagas i Polen för att vara opatriotisk.
Jan Tomasz Gross, polsk-amerikansk historiker med Förintelsen som huvudområde i sin forskning, anklagas i Polen för att vara opatriotisk. Foto: Czarek Sokolowski / AP

Polsk-amerikanske historikern Jan Tomasz Gross kan bli fråntagen den hedersutmärkelse han 1996 tilldelades av sitt tidigare hemland. Polens nya regering hävdar att Gross avslöjande av en massaker på judar, utförd under brinnande krig 1941 av en grupp bybor, bygger på lögner och att han därför inte är värdig utmärkelsen.

En rad akademiker protesterar nu mot regeringens planer och kallar ifrågasättandet av Jan Tomasz Gross forskning kring massakern, beskrivet i den 2001 utgivna boken ”Neighbors: The destruction of the Jewish community in Jedwabne, Poland”, för historieförfalskning. Två öppna brev har skickats till regeringskansliet, i protest mot planerna på att kräva tillbaka utmärkelsen Republiken Polens förtjänstorden från Gross.

I en artikel publicerad i september 2015 i tyska tidningen Die Welt kritiserade Jan Tomasz Gross den ovilja att ta emot flyktingar som östeuropeiska länder visat, samtidigt som han hävdade att polackerna tog livet av fler judar än man dödade nazister under andra världskriget. Uttalandena ledde till att åklagare i Warszawa beslutade att undersöka om Gross hade brutit mot polska lagar som förbjuder förtal av landet.

Gross pekas ut som opatriotisk av den nationalistiskt inriktade regeringen, under ledning av premiärminister Beata Szydło, partiet Lag och rättvisas vice ordförande. President Andrzej Duda, vald förra året, har bakgrund i samma parti.

Historieprofessorn Jan Grabowski, verksam i Ottawa i Kanada, säger till brittiska tidningen The Guardian att Gross visst är en patriot, då han ”synar såväl de mörka som de ljusa perioderna i polsk historia”. Grabowski är en av 30 som skrivit under det första brevet, publicerat i polska medier i förra veckan.

Kolleger till Gross understryker att han tilldelades orden för sitt vetenskapliga arbete, men också för de insatser han gjort under sin exil för övergången i Polen från kommunistisk diktatur till demokrati.

Lagstiftning som den nya regeringen drivit igenom innebär att rättssystemets högsta jurister kommit under direkt kontroll av justitiedepartementet, en politisering som ses med misstro på EU-nivå och som står under granskning.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.