Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Polsk minister: ”Medielagarna botar landet från sjukdomar”

Protester mot den polska regeringen i december.
Protester mot den polska regeringen i december. Foto: Alik Keplicz/AP

Polens utrikesminister menar i en intervju med tyska tidningen Bild att landets nya medielagar syftar till att ”bota Polen” från sjukdomar. Han säger att den tidigare regeringens ”vänsteragenda” gjordes för en ”cyklisternas och vegetarianernas värld”.

Den polska regeringen har slagit ifrån sig EU:s kritik mot att Polens nya medielagar skulle urholka demokratin i landet. Enligt lagändringen ska regeringen få större makt över statliga medier.

Parlamentet röstade igenom den ändring i medielagen som det nationalkonservativa regeringspartiet Lag och rättvisa (Pis) föreslagit. Den nya lagen ger finansministern möjlighet att tillsätta och avskeda chefer för statsägd tv och radio. Flera höga mediechefer och kända journalister har avgått i protest mot den nya lagen och i en intervju i tyska tidningen FAZ öppnade EU:s kommissionär för mediepolitik, Günther Oettinger, för att den polska regeringen kan ställas under EU:s bevakning och mista sin rösträtt i Europeiska rådet.

Läs också: Polens nya väg väcker oro för demokratin

I en intervju i den tyska tidningen Bild menar Polens nye utrikesminister Witold Waszszykowski att regeringen med de nya medielagarna bara vill ”bota landet från vissa sjukdomar” så att det kan läka igen efter den förra regeringens agenda som han menade var en agenda för en ”cyklisternas och vegetarianernas värld”.

– Den förra regeringen implementerade ett vänsterkoncept. Som om världen enligt den marxistiska mallen måste röra sig i bara en riktning: mot en blandning av kulturer och raser, en cyklisternas och vegetarianernas värld, som enbart satsar på förnybara energikällor och som bekämpar alla former av religion. säger han i intervjun med Bild.

Witold Waszszykowski menar att den tidigare politiken inte ”inte har någonting gemensamt med polska traditioner”.

Reuters rapporterar att den polske presidentens talesperson, Marek Magierowski, också kritiserat EU-kommissionens intresse för de nya lagarna, när han menar att ingen tidigare har reagerat på polska mediers bristande pluralitet:

– Under de senaste åtta åren har vi inte haft någon pluralism alls i statliga medier och ingen europeisk kommissionär, ingen medlem i EU-parlamentet, har beklagat det, säger polske presidentens talesperson till den polska tv-kanalen TVN2 enligt Reuters.

Läs också:  Jaroslaw Kaczynski: ”Sverige har sharialagar”

Läs mer. Polens nya medielagar
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.