Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

Polsk nationalistmarsch samlade 60.000

Demonstranter i den nationalistiska marschen i Warszawa.
Demonstranter i den nationalistiska marschen i Warszawa. Other: Czarek Sokolowski

Tiotusentals polacker och tillresta deltog på lördagen i en nationalistisk massdemonstration i Warszawa. Även svenskar fanns bland deltagarna i marschen, där de rasistiska slagorden haglade.

Den italienske fascistledaren Roberto Fiore och den tidigare ledaren för extremiströrelsen English Defence League, Tommy Robinson, fanns bland talarna under lördagens demonstration i Warszawa. Den ”nationalistiska marschen” arrangerades med anledning av Polens självständighetsdag och samlade omkring 60.000 deltagare från yttersta högerkanten.

Tyska och brittiska medier rapporterar om ett undantagsliknande tillstånd i den polska huvudstaden. Demonstranterna viftade med polska flaggor och en del skrek slagord som ”Ett rent Polen, ett vitt Polen”, enligt BBC.

Även många personer som stöttar landets starkt konservativa regering deltog, enligt nyhetsbyrån AFP. Årets paroll var ”Vi vill ha Gud”, och deltagarna skanderade ”Gud, ära, landet”.

I leden fanns både polacker och tillresta, däribland svenska högerextremister, enligt tyska Die Zeit.

Marschen på Polens självständighetsdag har anor tillbaka till 2009, då några hundra människor gick ut på gatorna. Numera samlar mötet årligen tiotusentals, ibland upp emot 100.000 deltagare, dels regeringstrogna patrioter, dels högerextremister.

Vad de egentligen demonstrerar för är något oklart – Polen är ett av Europas mest etniskt homogena länder och den utomeuropeiska invandringen är minimal. Marschen tycks dock ha regeringens välsignelse. Inrikesminister Mariusz Blaszczak, från det styrande partiet Lag och rättvisa, kallar den ”vacker”.

– Vi är glada att så många polacker har beslutat sig för att delta i firandet kopplat till självständighetsdagen, säger han, enligt BBC.


Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.