Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Polsk partiledare: Sverige har sharialagar

Foto: Czarek Sokolowski/AP

Partiledaren för det konservativa partiet Lag och rättvisa påstod under en debatt i Polens parlament att Sverige har 54 områden där sharialagar råder. Svenska ambassaden i Warszawa svarade på Twitter: ”I Sverige gäller svensk lag.”

Det var på onsdagen som Jaroslaw Kaczynski (premiärminister 2006–2007) hoppade i galen tunna. Premiärminister Ewa Kopacz hade i det polska parlamentet meddelat att Polen är villigt att delta i EU-kommissionens fördelningssystem, trots tidigare motstånd. Hon ville dock inte säga hur många landet kan tänka sig att ta emot.

Den polska oppositionen – som leder i opinionsmätningarna inför valet i oktober – är starkt emot. Kaczynski svarade med att använda Sverige som ett varnade exempel.

– Det kan bli som Sverige där det finns 54 områden med sharialagar och där staten saknar kontroll, påstod Jaroslaw Kaczynski (PiS) i parlamentsdebatten, enligt nättidningen EU Observer.

Förmodligen syftar Kaczynski på den nationella kartläggning av lokala kriminella nätverk som polisen i Sverige gjorde förra året. Den identifierade 55 områden i 22 städer där kriminella bedömdes ha negativ påverkan på lokalsamhället.

Svenska ambassaden i Warszawa svarade på Kaczynskis utspel via Twitter: ”I Sverige gäller svensk lag.”

Förste ambassadsekreterare Caroline Schander ville inte omedelbart lämna en kommentar, men säger till DN att ambassaden ska lämna ett skriftligt uttalande. 

Utrikesdepartementet (UD) svarar på DN:s frågor i ett mejl.

Vilka missuppfattningar finns det om invandringen till Sverige?

”Mycket felaktig information och missuppfattningar lyfts tyvärr fram i debatten i Europa kring flyktingkrisen nu. Bland annat att invandringen har lett till en ökad kriminalitet i Sverige, att svenskar om några årtionden kommer att vara i minoritet i sitt eget land, att de flesta flytkingar saknar asylskäl och egentligen är ekonomiska migranter etc”, skriver Johan Tegel, presskommunikatör på UD. 

Vad anser ambassadören om att en polsk toppolitiker säger att det finns sharialagar i Sverige? 

”Det är olyckligt när sådan felaktig information får så stor spridning. Och det visar på att det finns stora behov av ökad kunskap och informationsspridning i hur Sverige har arbetat med integration av flyktingar och vilka fördelar det har bidragit med i det svenska samhället”, svarar Johan Tegel. 

DN ringde till det polska högerpartiet Lag och rättvisa (PiS) för att få en förklaring till Jaroslaw Kaczynskis påstående att det i Sverige finns 54 områden där islamisk sharialag råder. Kaczynskis talesperson Elzbieta Witek säger att partichefen inte är anträffar för en kommentar just nu, men hon lovar att återkomma så snart det går.

– Stämmer det inte att det finns sådana områden? I varje fall är det känt att i många europeiska länder är folk rädda för att muslimer i vissa områden bestämmer reglerna för hur folk ska klä sig och bete sig.

Hur anser PiS att flyktingkrisen ska hanteras?

– Vår inställning är att Polen inte är ett land som stänger dörren för behövande. Men vi sätter Polens säkerhet och trygghet främst. Visst måste vi hjälpa de som flyr från kriget i Syrien, men många är rent ekonomiska flyktingar. Dessutom ser vi vad som utspelar sig vid gränsen mellan Serbien och Ungern med desperata unga män som tar till våld för att komma igenom. Flyktingproblemet måste i första hand lösas på plats, de som flyr vill ju helst av allt att kriget ska ta slut så att de kan vara kvar i sitt land.

Elzbieta Witek anser att det var oansvarigt av Tyskland att öppna dörren på vid gavel för alla, det var det som öppnade för den stora flyktingvågen.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.