Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-01-21 06:43

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/polsk-succefilm-tar-helgonglorian-fran-katolska-kyrkan/

Världen

Polsk succéfilm tar helgonglorian från katolska kyrkan

”Kler” slog ner som en bomb när den gick upp på polska biografer i oktober. Den har slagit kassarekord samtidigt som röster har höjts för att förbjuda filmen.
Bild 1 av 3 ”Kler” slog ner som en bomb när den gick upp på polska biografer i oktober. Den har slagit kassarekord samtidigt som röster har höjts för att förbjuda filmen.
Foto: Wojciech Stróyk/IBL
Karriäristen och pedofilen – Jacek Braciak och Arkadiusz Jakubik spelar två av de tre prästerna som handlingen i ”Kler” kretsar kring.
Bild 2 av 3 Karriäristen och pedofilen – Jacek Braciak och Arkadiusz Jakubik spelar två av de tre prästerna som handlingen i ”Kler” kretsar kring.
Foto: Bartosz Mrozowski/Courtesy of Kino Swiat/via Reuters
Den genomkorrumperade ärkebiskopen Mordowicz spelas av Janusz Gajos, en av Polens mest kända skådespelare. Elaka tungor säger att han har en förebild i verkligheten.
Bild 3 av 3 Den genomkorrumperade ärkebiskopen Mordowicz spelas av Janusz Gajos, en av Polens mest kända skådespelare. Elaka tungor säger att han har en förebild i verkligheten.
Foto: HANDOUT

När pedofilskandaler briserade över hela den katolska världen klarade sig kyrkan i Polen relativt oskadd – mycket tack vare sin hjälteroll i landets historia.

Nu har allt förändrats, på grund av en succéfilm där präster porträtteras som supande, giriga och sexfixerade.

Detta är en låst artikel. Logga in som prenumerant för att fortsätta läsa. Logga in