Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-22 01:07

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/pompeo-erkanner-att-han-lyssnade-pa-ukraina-samtalet/

Världen

Pompeo erkänner att han lyssnade på Ukraina-samtalet

Utrikesminister Mike Pompeo i Rom på onsdagen. Foto: Alberto Pizzoli/AFP

Utrikesminister Mike Pompeo bekräftar uppgifterna som säger att han lyssnade på det omdiskuterade samtalet mellan Donald Trump och hans ukrainska presidentkollega Volodomyr Zelenskyj. Pompeo har tidigare inte medgett saken.

”Alltså, du gav mig precis en rapport om en underrättelse med en visselblåsare, en som jag inte sett”. Så svarade Pompeo den 22 september när ABC ställde frågor om vad han visste gällande samtalet mellan Trump och Zelenskyj två månader tidigare.

Sedan dess har många undrat varför Pompeo inte skulle känna till saken, eftersom det är standard att utrikesministern lyssnar med eller underrättas i detalj om sådana samtal. I måndags meddelade utrikesdepartementets oberoende interngranskare att han visst hade lyssnat på statschefernas samtal.

Läs mer: Pompeo pressas om Ukrainakontakt

I dag, onsdag, bekräftade han uppgiften under en presskonferens i Rom och sade att samtalet handlade ”om att hjälpa ukrainarna att få bort mutor och korruption”. Däremot kommenterade han inte visselblåsarens orosanmälan, att Trump till synes krävt Ukrainas gentjänster för att ge landet ett av kongressen godkänt bistånd på 400 miljoner dollar.

Martin Gelin: Trump har tappat befälet över nyhetsutvecklingen

Visselblåsarens uppgifter har blivit avgörande för den riksrättsprocess som det demokratiskt ledda representanthuset satt igång och sedan tidigare är toppnamn som Trump, hans personliga advokat Rudy Giuliani och justitieminister William Barr redan potentiella måltavlor. Tre utskott har kallat ett antal dokument och tjänstemän som handlägger Ukraina till förhör senare i veckan, vilket har lett till att Pompeo anklagat Demokraterna för att använda skrämseltaktik och att han därför hotat att motarbeta kallelserna.