Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-11-18 22:17

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/populart-trad-tvingar-myndigheterna-pa-retratt/

Världen

Populärt träd tvingar myndigheterna på reträtt

I Pretoria är färgprakten mer iögonfallande än i någon annan stad på kontinenten.
Bild 1 av 2 I Pretoria är färgprakten mer iögonfallande än i någon annan stad på kontinenten. Foto: Erik Esbjörnsson
Jakarandaträdet är spektakulärt under den sydafrikanska våren då lila blommor färgar stadsbilden.
Bild 2 av 2 Jakarandaträdet är spektakulärt under den sydafrikanska våren då lila blommor färgar stadsbilden. Foto: Erik Esbjörnsson

En prydnadsväxt som fördes till Afrika av de europeiska kolonialisterna har fått sådant fäste på kontinenten att den nu rankas som en av Sydafrikas tio mest invasiva arter. 

Men när jakarandaträden blommar under försommaren blir de så populära att de fått en egen hashtagg på sociala medier, och turister vallfärdar till Pretoria där 40.000 exemplar färgar staden lila. 

Nu kan det ekologiska dilemmat få en lösning – av en annan ovälkommen gäst.

Rätta artikel

Svenskar förknippar jakarandan med danska designmöbler från 1960-talet men för sydafrikanska studenter är det inte virket utan blommorna som blir en stressande måttstock för studietakten. Ordspråket säger, att den som inte börjat plugga när jakarandan står i blom kommer att kugga tentan. 

Skådespelet börjar i augusti i den kenyanska huvudstaden Nairobi, när de lila blommorna slår ut i senvinterns kvardröjande kyla. Sedan vandrar blomningen med den södergående solen genom de gamla brittiska kolonialstäderna, som alla tycks vara byggda efter samma stadsplan: Arusha, Lilongwe, Lusaka, Harare och Bulawayo för att slutligen nå de sydafrikanska städerna Pretoria, Johannesburg och Pietermaritzburg. 

Fenomenet har fått en egen hashtagg på sociala medier, #jacarandapropaganda, som dyker upp under uppdateringarna. Zimbabwes huvudstad Harare kan nog skryta med de mest ståtliga exemplaren, gigantiska knotiga stammar som reser sig kring tunnelliknande alléer. Men ingen stad har präglats så starkt av träden som Pretoria, den sydafrikanska huvudstaden som är hem till hela 40.000 exemplar av arten.

Problemet är, att jakarandan inte hör hemma här. Trädet kommer ursprungligen från Sydamerika och planterades i Afrika av europeiska kolonialister som uppskattade dess blommor men inte tänkte på de långsiktiga konsekvenserna av en artificiell flytt. 

– När man flyttar fröer från en kontinent till en annan så följer inte de naturliga fienderna, som reglerat artens utbredning i dess naturliga miljö, med till den nya platsen, förklarar Michelle Greve som doktorerat på afrikansk vegetation och är föreläsare vid universitetet i Pretoria. 

Landsfadern Nelson Mandela står staty framför Union Buildings i Pretoria och blickar ut över jakarandaalléerna som färgas lila från september till november.
Landsfadern Nelson Mandela står staty framför Union Buildings i Pretoria och blickar ut över jakarandaalléerna som färgas lila från september till november. Foto: Erik Esbjörnsson

Hon är expert på så kallade invasiva arter. För att en art ska kallas för invasiv krävs att den inte bara kommer utifrån utan att den också sprids på egen hand utan assistans av människor, samt att den pressar undan den naturliga floran. Enligt Greve är jakarandan en av de tio värsta i denna kategori i Sydafrika – av totalt 377 på myndigheternas lista. 

– Den sprider sig snabbt och tränger undan andra träd och den suger upp mer vatten än de lokala träden som är vana vid en torrare miljö, säger hon. 

Även en lekman kan under blomningen se effekterna ute på landsbygden. Längs vattendragen dyker de lila kronorna upp och senare under säsongen tappar träden sina stora frökapslar som korkar igen åar som redan dränerats på vatten av den ovälkomna gästen. 

Läs mer: Skärpta regler ska stoppa spridningen av invasiva arter

Men populariteten har tvingat myndigheterna att vara mindre restriktiva mot just jakarandan än mot andra, mindre bildsköna, arter. 

– Forskare drar sig för att specialisera sig på arter med sentimentalt värde för de är knepiga att arbeta med. Jakarandan är lite som ekorrarna i Kapstaden som är ett stort problem, men de är söta och då blir folk upprörda när man försöker hantera dem. Det är likadant med jakarandan som är ett väldigt vackert träd, säger Greve. 

– I Pretoria har de försökt ersätta en del träd med andra arter men människor har blivit upprörda, vilket tvingat myndigheterna att på vissa gator transportera dit fullvuxna träd till stor kostnad. Så därför har de lättat på restriktionerna i just stadsmiljöerna, säger hon. 

Dilemmat kan få en naturlig lösning – eller onaturlig, om man så vill. På senare år har en annan invasiv art tagit sig till Sydafrika från en annan kontinent. Det är den asiatiska skotthålsbaggen som har börjat dyka upp i trakterna kring Johannesburg och Pretoria. Baggen borrar hål i trädstammarna och skapar attraktiva miljöer för en svampinfektion som angriper träden. Men Wilhelm de Beer, professor vid skogsbruksinsitutet Fabi, lugnar vänner av jakarandan i ett mejl om läget. 

– I Johannesburg har vi hittat jakarandor som har lättare angrepp, men ännu inget bevis på att svampen kan döda träden helt. Vi övervakar situationen, skriver han. 

Läs mer: De nya djuren som hotar det svenska ekosystemet