Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Populister trängda efter attentaten

Anders Behring Breivik beskriver i sitt manifest Sverigedemokraterna i positiva ordalag. Kopplingen med den norske terroristen kan ställa till problem för partiet, tror flera experter som DN talat med. ”Det är tydligt att de ser det som ett bekymmer”, säger Ulf Bjereld, S-märkt statsvetare.

Anders Behring Breivik, som erkänt terrordåden i Norge, lyfter i sitt manifest fram Sverigedemokraterna som ett positivt exempel i ett land som han i övrigt avskyr.

– Det är klart besvärande att omnämnas i ett sådant sammanhang, sa SD:s partiledare Jimmie Åkesson till DN i går.

Ulf Bjereld, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet, tror att Breiviks beröm kan orsaka problem för partiet.

– Sverigedemokraterna har egentligen ingenting gemensamt med hans högerextrema åsikter. Men deras bekymmer är att de
har ett följe som hyllar dem på nätet och som skriver i sociala medier. Och i det följet, där finns åsiktsriktningar som ligger nära den här mannens, säger han.

Många av SD:s anhängare lockades till partiet av ett allmänt missnöje med de etablerade partierna. De ideologiska strömningar som nu kommer i dagen riskerar att stöta bort en del av dessa väljare, tror Bjereld.

– För SD gäller det nu att skydda sitt partinamn, att de verkligen visar att de ser det som ett bekymmer. Där måste de, tror jag, vara mycket starkare i sitt avståndstagande. Det känns lite som om Jimmie Åkesson inte förstått allvaret i det inträffade.

Lisa Bjurwald, liberal skribent och författare, tycker att SD:s agerande de senaste dagarna varit intressant att följa.

– I den här fasen handlar det om damage control, att försöka distansera sig. Men jag tror i längden att det blir ganska svårt. Hade det varit en person från Vit makt-rörelsen hade det inte varit några problem. Men nu handlar det
om en person som i tio år varit aktiv i Fremskrittspartiet, ett parti som SD försökt närma sig, säger hon.

De åsikter som Anders Behring Breivik ger uttryck för i sitt mani­-fest är i dag vardagsmat i högerextrema forum men också i tidningarnas kommentatorsfält, menar Heléne Lööw, docent i historia och expert på högerextremism. Men hon är inte säker på att Sverigedemokraterna missgynnas av debatten.

– Det kan gå åt två håll. Å ena sidan kan människor tycka att det är väldigt orättvist och sympatierna kan öka. Å andra sidan kan det bli tvärtom. Vi har inte haft den här typen av situation tidigare. 

Även de övriga invandrarkritiska partierna i Norden pressas hårt i efterdyningarna av terrordåden i Norge. Siv Jensen, partiledare för norska Fremskrittspartiet (FrP), tvingades be om ursäkt efter att i en tv-intervju jämfört terrordåd­-en med kritiken mot hennes parti.

– Jag tycker att det som skett är avskyvärt, men jag tycker att det är lika avskyvärt att medier försöker hitta en koppling mellan mannens illdåd och FrP, sa Jensen.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.