Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Porosjenkos parti störst i Ukraina

01:24. DN:s utsända är på plats i Kiev när Ukraina väljer nytt parlament på söndagen.

Premiärminister Arsenij Jatsenjuk var den stora överraskningen i Ukrainas parlamentsval. Hans nybildade parti är nästan jämnstort med president Petro Porosjenkos enligt prognoser på söndagskvällen. Det mesta tyder på att de två partierna bildar en EU-vänlig regering.

Samstämmiga vallokalsundersökningar direkt efter att röstningen avslutats klockan 20 visade att flera partier sjönk ihop som suffléer medan andra sköt upp som raketer.

Hur Ukrainas parlament kommer att se ut i detalj är svårt att sia om, eftersom hälften av mandaten tillsätts i enmansvalkretsar. Men det står klart att det politiska landskapet ritas om, inte bara sedan förra valet 2012 utan också jämfört med vad man trodde så sent som i fredags.

Porosjenkoblocket, presidentens parti, får bara strax över 20 procent, långt sämre än förväntat. Premiärminister Jatsenjuks Folkfronten får ungefär 20 procent eller dubbelt upp jämfört med förhandstipsen.

Julia Tymosjenkos parti Fäderneslandet är nästan utraderat med strax över 5 procent. Och populisten Oleh Ljasjkos Radikala parti får bara knappt 7 procent.

Även om Porosjenko förmodligen är besviken över resultatet kan det ge honom arbetsro och Ukraina ett visst mått av stabilitet i krisen med pågående krig och en hotande ekonomisk kollaps.

Nästan säkert får Jatsenjuk fortsätta som premiärminister. Regeringen blir en koalition mellan hans Folkfront, Porosjenkoblocket och kanske Samopomitj, ett annat EU-tillvänt parti.

De mest högljudda nationalisterna och populisterna kan därmed lämnas utanför regeringen. Ultranationalistiska Svoboda ser visserligen ut att komma in i parlamentet, men bara nätt och jämnt. Och den krigshetsande Oleh Ljasjko får inte den vågmästarroll han hade hoppats på.

Nynazistiska Högra sektorn, med en ynka procent, släpps inte in i demokratins finrum.
Dessa ultranationalister av olika schatteringar är de som ropar förräderi och protesterar mot avtalet som i början av september ledde till en vapenvila med separatisterna i Donbassområdet. Vapenvilan bryts visserligen dagligen av båda parter, men både Porosjenko och Jatsenjuk har intresse av att den inte överges helt.

Att deras partier går starkt kan ses som ett stöd för förhandlingar snarare än hårdare tag i konflikten. Så här säger konstnären Valerij Sapronov som DN träffar utanför en vallokal i centrala Kiev:

- Jag gillar inte nationalisterna, jag brukar kalla dem krigspartierna. Porosjenko får min röst, han kan se till att det blir fred.

Själv inledde presidenten valdagen i Kramatorsk i öster, där han iklädd kamouflageuniform talade med röstande soldater. Bara ett par mil söderut går fronten mot Folkrepubliken Donetsk, rebellernas utbrytarstat där valet bojkottas.

Totalt kunde valet bara genomföras, helt eller delvis, i 15 av 32 valkretsar i Donetsk och grannlänet Luhansk. Det innebär att mer än 13 procent av landets väljare – eller fyra miljoner - inte kunde rösta.

Vid lunchtid klädde Porosjenko om till kostym och flög tillbaka till Kiev, där han röstade i en vallokal på Hrusjevskijgatan, påpassad av 16 tv-team från hela världen.
Han talade om valet som en seger för Ukraina. Men nu väntar vardagen, med ett krig som Ukraina inte kan vinna.

Resultat i vallokals- undersökningarna

Sju partier väljs in i Ukrainas parlament enligt vallokals- undersökningarna:

  • Porosjenkoblocket: 23 procent
  • Folkfronten (Arsenij Jatsenjuk): 21
  • Samopomitj (EU-vänligt/nationalistiskt): 13
  • Oppositionsblocket (rester av expresidenten Janukovytjs parti): 8
  • Radikala partiet (Oleh Ljasjkos populistparti): 7
  • Svoboda (ultranationalistiskt): 6
  • Fäderneslandet (Julia Tymosjenko): 5,5
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.