Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-01-19 05:29

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/portugal-infor-samtyckeslag/

Världen

Portugal inför samtyckeslag

Parlamentet i Portugal har vidgat definitionen av våldtäkt till att gälla alla former av sexuellt umgänge utan samtycke. Den tidigare lagen tvingade åklagare att bevisa att en våldtäkt även innefattade våld, något som gjort att de som har blivit våldtagna när de varit medvetslösa eller på andra sätt tvingats till sex saknat rättsligt skydd.

Rätta artikel

I september förra året friade en domstol i Porto två män som haft sex med en medvetslös 26-årig kvinna med motiveringen att det rörde sig om ”ömsesidig förförelse”. Och i grannlandet Spanien 2016 flammade protester upp sedan fem män som attackerat, filmat och haft sex med en kvinna i Pamplona fått lägre straff eftersom det inte gick att bevisa att attacken var våldsam.

Syftet med lagändringen är att Portugal ska leva upp till Istanbulkonventionen, Europarådets konvention om förebyggande och bekämpning av våld mot kvinnor och våld i hemmet.

Ämnen i den här artikeln:

Portugal
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt