Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Prästövergrepp granskas i Australien

Den australiske kardinalen George Pell på väg att avlägga vittnesmål via videolänk från Rom inom ramen för övergreppsutredningen i Australien. Arkivbild.
Den australiske kardinalen George Pell på väg att avlägga vittnesmål via videolänk från Rom inom ramen för övergreppsutredningen i Australien. Arkivbild. Foto: Alessandra Tarantino

Tusentals sexuella övergrepp mot barn begicks av personal inom katolska kyrkan i Australien mellan 1950 och 2010, har en utredning kommit fram till.

Den statliga utredningen har pågått sedan 2012 och resultatet förskräcker. 4.444 misstänkta fall av övergrepp mot barn har kommit fram.

– Berättelserna är deprimerande lika. Barnen ignorerades eller, ännu värre, straffades. Anklagelser utreddes inte, sade advokaten Gail Furness, som lett intervjuerna för utredningen, när resultaten lades fram.

De utsatta barnen – både flickor och pojkar – var i genomsnitt 10–11 år. Sju procent av katolska kyrkans präster pekas ut som ansvariga, därtill en del nunnor. Präster och annan kyrklig personal som anklagades förflyttades, och deras nya församlingar fick inte veta om misstankarna.

– Som katoliker böjer vi våra huvuden i skam, säger Francis Sullivan som från kyrkans sida har tagit del av berättelserna om övergrepp som begicks i kyrkor, på barnhem, i idrottsklubbar och annat ungdomsarbete.

Mest utbredda tycks övergreppen ha varit inom en orden som heter De barmhärtiga bröderna av Sankt Johannes av Gud, i Australien kallad St John of God Brothers.

Utredningen har lämnat över fler än 300 fall till polisen. I 27 fall har åtal väckts, 75 fall väntar på beslut.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.