Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-12-04 12:45

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/premiarminister-boris-johnson-till-sjukhus-for-provtagning-en-forsiktighetsatgard/

VÄRLDEN

Boris Johnson till sjukhus för provtagning: ”En försiktighetsåtgärd”

1 min 11 sek. Storbritanniens premiärminister Boris Johnson har lagts in på sjukhus för ny provtagning.

Storbritanniens premiärminister Boris Johnson fördes till sjukhus för provtagning på söndagskvällen. Han tillbringade natten där i vad som beskrivs som en försiktighetsåtgärd, rapporterar BBC.

För tio dagar sedan testades Johnson positivt för nya coronaviruset.

En talesperson vid Downing Street uppger att Boris Johnsons läkare rekommenderat att premiärministern ska genomgå de nya testerna. Premiärministerns kansli understryker samtidigt att åtgärden inte är av akut karaktär, skriver Reuters.

”Det är en försiktighetsåtgärd”, säger Downing Streets talesperson som tillägger att premiärministern fortsatt uppvisar sjukdomssymtom, däribland feber.

Boris Johnson tillbringade natten mot måndagen på sjukhus och på förmiddagen är premiärministern ännu kvar. Premiärministern fortsätter att leda den brittiska regeringen och är i kontakt med ministrar och regeringstjänstemän, säger talespersonen.

Downing Street vill inte uppge vilka tester läkarna kommer att göra på Johnson.

Enligt Rupert Beale, gruppledare på det biomedicinska forskningscentret Francis Crick Institute, handlar det sannolikt om att kontrollera premiärministerns syremättnadsnivåer och ta EKG.

– Läkare kommer att övervaka livsnödvändiga tecken som syremättnad. De kommer också att ta blodprover för att se hur immunförsvaret svarar på viruset, och analysera levern och njurarnas funktion, säger han och menar att det också är möjligt att de röntgar lungorna, enligt Reuters.

Boris Johnson tackar, genom talesperson, den brittiska sjukvårdens personal för deras arbete och uppmanar befolkningen att fortsätta följa råden om att stanna i sina hem.

Storbritanniens premiärminister Boris Johnson.
Foto: Matt Dunham/AP

Sedan den 27 mars har Boris Johnson hållits isolerad, men premiärministern ledde så sent som på fredagen ett videomöte. Dagen dessförinnan sågs han, från våningen på Downing Street, applådera landets vårdpersonal.

Tidigare under helgen kom besked om att även hans fästmö, Carrie Symonds, uppvisat symtom på covid-19, rapporterar BBC.

Samma dag som Boris Johnson testade positivt för sjukdomen visade det sig att även hälsominister Matt Hancock insjuknat. Matt Hancock har sedan dess blivit frisk och återgått till att arbeta normalt i regeringen.

Tidigare på söndagen intervjuades Hancock av Sky News och kommenterade då Boris Johnsons tillstånd.

– Han mår okej, jag talar med honom varje dag. Men han har fortfarande feber. Det här visar att viruset påverkar olika personer olika, sade Matt Hancock till Sky News och fortsatte:

– Jag hade tur. Vissa blir väldigt väldigt sjuka, men på den nivån är inte premiärministern.

Samtidigt strömmar lyckönskningarna in från andra politiker.

”Jag önskar premiärministern allt gott och ett snabbt tillfrisknande”, skriver Skottlands försteminister Nicola Sturgeon på Twitter.

Londons borgmästare Sadiq Khan twittrar:

”Jag sänder mina bästa välönskningar till premiärministern och önskar honom ett snabbt tillfrisknande.”

Senast en brittisk premiärminister fördes till sjukhus var Tony Blair 2003, då han diagnosticerades med oregelbunden hjärtrytm, uppger The Telegraph.

Ämnen i artikeln

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt