Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-06-06 10:55

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/premiarministern-spanien-oppnar-for-sommarturister/

Världen

Premiärministern: Spanien öppnar för sommarturister

Spaniens premiärminister Pedro Sánchez (PSOE). Arkivbild.
Spaniens premiärminister Pedro Sánchez (PSOE). Arkivbild. Foto: Andres Ballesteror/Pool/ AFP

På lördagen säger Spaniens premiärminister Pedro Sánchez att den tuffaste perioden i coronaepidemin är över. Nu tar landet nya steg i öppnandet av samhället: fotbollen i La Liga kan återupptas om drygt två veckor, och senare i sommar ska gränserna öppnas för utländska turister – under ”säkra förhållanden”. 

De beskeden gav Pedro Sánchez vid en presskonferens på lördagen, dryga två månader efter att Spanien först beslutade om ett nationellt nödläge på grund av den eskalerande situationen med covid-19. Den senaste tiden har man sett en avmattning i smittspridningen och enligt premiärministern var reproduktionstalet (även kallat R-talet) 0,20 under fredagen.

Spaniens regering har tidigare presenterat en plan på hur samhället gradvis ska öppnas, där stegen delas upp i olika faser. Från och med måndag kommer samtliga delar av landet befinna sig antingen i fas 1 eller i fas 2, säger Pedro Sánchez enligt El País. Detta då några av de hårdast drabbade delarna i landet, däribland Madridregionen och Barcelonas stadsområde, lämnar vad som kallas fas 0.

– Från och med måndag kommer vi att kunna träffa våra familjer och vänner igen, affärer kommer att kunna öppna och livfullheten på gatorna kommer åter. Vi är ett steg från seger, men viruset finns fortfarande kvar. Det är av högsta vikt att vi inte slappnar av, säger Pedro Sánchez. 

Premiärministern menar att återhämtningen i den spanska ekonomin måste påbörjas. I den fas som Spanien nu går in kommer man att tillåta matchspel i fotbollsligan La Liga, med tidigaste startdatum den 8 juni. Ligan har ännu inte presenterat ett första matchdatum och det är ännu inte känt vilka restriktioner som då kommer att råda bland annat gällande publik. I nuläget får lagen träna i grupper om högst 10 personer. 

Inom kort kommer även museer och teatrar i Spanien att öppna på nytt. Pedro Sánchez säger även att man planerar för att tillåta turism till landet, vars ekonomi på många platser är djupt beroende av en stark besöksnäring. Med start i juli är tanken att gränserna ska öppnas för resenärer från utlandet, meddelar Pedro Sánchez.

– Jag kan offentliggöra för er att det kommer att bli en turistsäsong i år, och jag välkomnar alla inrättningar för turism att från och med måndag planera för att återuppta verksamheten inom några dagar, säger premiärministern.

Sánchez uppger på presskonferensen att turismen måste ske under ”säkra förhållanden”‚ men redogör inte för vad det i detalj innebär.

– Vi kommer att garantera att turister inte utsätts för risk och att de inte utsätter oss för risk, säger han. 

Att Spanien tar ännu ett steg för att öppna samhället ska ses i ljuset av att man tidigare har infört några av de starkaste restriktionerna i hela världen under coronapandemin. Regeringen har inte uteslutit att kraftigare åtgärder kan införas på nytt, om det visar sig att spridningen av viruset tar fart på nytt. En nyligen presenterad undersökning visade också att endast 5 procent av landets medborgare utvecklat antikroppar mot viruset.

– Vi kommer att vara väldigt försiktiga och öppna landet ett litet steg i taget. Vi är alla övertygade om att det är viktigare att vara försiktiga än att öppna för snabbt, sa regeringens vetenskapsminister Pedro Duque förra veckan i en intervju med DN.

Samtidigt som regeringen annonserar de nya stegen för att öppna samhället har de inrikespolitiska konflikterna i Spanien återigen tagit fart på allvar. Under lördagen anordnas protester på flera platser i landet av det högerextrema partiet Vox, vars anhängare kräver att regeringen avgår på grund av hur man hanterat krisen.

Under coronapandemin har över 234.000 personer testats positivt för viruset i Spanien. Fler än 28.000 människor har avlidit. På tisdagen inleder landet också en tio dagar lång nationell sorgeperiod. En minnesceremoni för offren ska även arrangeras, under ledning av kung Felipe VI.