Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-03-27 03:55

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/premiarministern-vapenlagarna-maste-andras/

Världen

Polisen: Misstänkte terroristen agerade troligen ensam

00:57. Många personer har dödats efter skottlossningar vid två moskéer i Nya Zeeland – detta har hänt.

Den misstänkte terroristen Brenton Tarrant agerade sannolikt ensam, förklarade den nyzeeländska polisen på lördagskvällen lokal tid. Man berömde också den polispatrull som prejade Tarrants bil av vägen och stoppade honom. Fortfarande vårdas 39 personer med skottskador på sjukhus, varav en 4-årig flicka i kritiskt tillstånd.

Rätta artikel

De senaste uppgifterna från den nyzeeländska polisen är att Brenton Tarrant sannolkt agerade på egen hand vid terrordådet mot två moskéer i Christchurch under fredagsbönen, där 49 personer mördades. 

Ytterligare två personer är fortfarande gripna i samband med händelsen och är fortfarande inte helt avförda från utredningen. 

Polischefen Mike Bush berömde den polispatrull som stoppade Tarrant genom att preja honom av vägen. 

– Det fanns inte bara bilbomber i bilen, vilket gjorde det till en mycket farlig manöver, det fanns också vapen. Så vår personal, som var bra utrustad, agerade mot den personen och utsatte sig igen för verklig fara för att skydda samhället, sade han på presskonferensen. 

Enligt Bush kan det ha varit en lucka i lagen som gjorde att Tarrant fick tillgång till halvautomatiska vapen. Tarrant hade bara en så kallad kategori A-licens, vilket inte skulle ge honom laglig rätt att inneha den typen av vapen. 

Men han kan ha fortfarande ha kommit över vapnen på lagligt väg. En person som har en A-licens kan köpa vapnen i grundutförande, utan de magasin och den utrustning som krävs, och sedan modifiera dem så att de blir mer dödsbringande. 

– Jag blev mycket glad över premiärminsterns kommentar i morse om att det ska bli förändringar i vapenlagarna, sade Mike Bush, enligt RNZ.

På sjukhuset i Christchurch vårdas fortfarande 39 personer med skottskador, efter att sju personer fått åka hem. 

För en flicka i fyraårsåldern är tillståndet kritiskt, och hon har blivit förflyttad till sjukhuset i Auckland. De skadade uppges vara i alla åldrar, från mycket unga till mycket gamla. 

De 49 som dödades under fredagen skulle formellt identifieras på löragskvällen. 

Strax efter klockan 11 på lördagsförmiddagen lokal tid ställdes 28-årige Brenton Tarrant inför domare. Den inledande förhandlingen i distriktsdomstolen i Christchurch hölls knappt ett dygn efter att de första skotten avlossades mot besökarna Al Noor-moskén. Den hölls av säkerhetsskäl bakom stängda dörrar. 

Tidningen New Zealand Herald skriver att 28-åringen var klädd i vita häkteskläder och att han fördes till domaren barfota och med händerna i bojor. Han ska ha flinat mot kamerorna som riktades mot honom i salen.

Tidningen uppger att Brenton Tarrant hade ett sår på sin övre läpp och att han inte yttrade sig under förhandlingen. Däremot ska han ha gjort en handgest som kopplas till vit makt-rörelsen när han fotograferades.

Den misstänkta mannens identitet bekräftades under förhandlingarna och Brenton Harrison Tarrant, som är hans fullständiga namn, kommer nu fortsatt att befinna sig i häkte, utan möjlighet till borgen, och ska åter framträda i domstolen den 5 april.

Läs mer: Detta vet vi om moskédåden i Nya Zeeland

 

Hans tilldelade advokat Richard Peters meddelade att Brenton Tarrant inte kommer ansöka om vare sig borgen eller att hans namn ska censureras. Domaren begärde dock att alla fotografier som togs på den misstänkta gärningsmannen skulle pixlas för att dölja hans utseende.

Många människor, bland andra anhöriga till offer för terrordåden, samlades utanför byggnaden som bevakas av en polishelikopter.

Under lördagsmorgonen, lokal tid, fördes den Brenton Tarrant till domstolen. Foto: Tessa Burrows/AFP

Bara timmar tidigare sa Nya Zeelands premiärminister Jacinda Ardern vid en presskonferens att landets vapenlagar kommer att förändras.

– Det är rätt tid att göra det, sade Ardern på lördagsmorgonen lokal tid.

Fem vapen, varav två automatvapen, har hittats i de två moskéer som attackerades under bönen på fredagen. Det faktum att den misstänkte massmördaren Brenton Tarrant hade fått vapenlicens och kunnat köpa vapen visar nödvändigheten att skärpa lagen, enligt premiärministern.

– Vi är ett land i sorg och vi söker svar.

Läs mer: Detta vet vi om moskédåden i Nya Zeeland

Av de tre män som gripits är ingen tidigare straffad och polisen fokuserar på att undersöka männens bakgrund.

Premiärministern kommer nu att resa från Wellington till Christchurch tillsammans med oppositionsledaren.

I den botaniska trädgården i Christchurch lämnar människor blommor för att hedra offren i terrorattacken. Foto: Tessa Burrows/AFP

Enligt Christchurch borgmästare Lianne Dalziel kommer offrens familjer att få ekonomisk hjälp. På en presskonferens på lördagsmorgonen lokal tid sa borgmästaren att hon kontaktats av många som vill hedra de som dödades.

Under helgen ställs idrottsevenemang och konserter in i Christchurch. I hela staden med 400.000 invånare hissas flaggorna på halv stång.

Strax efter klockan 12 lokal tid rapporterade New Zealand Herald att också en 18-årig man gripits i Christchurch. Han misstänks för anstiftan till hatbrott, och att han genom att publicera skrivet material ska ha haft för avsikt att ”röra upp fientlighet eller ovilja mot specifika grupper baserat på färg, etnicitet, eller ursprung”. Tidningen skriver att det är osäkert om gripandet av 18-åringen har en koppling till fredagens terrordåd.

Niklas Orrenius: Idéerna bakom terrordådet i Christchurch finns även här

Moskébesökare: ”Självklart är jag rädd”

Läs mer: Detta vet vi om den misstänkte gärningsmannen

Michael Winiarski: Vit makt-aktivister ett ökande hot mot demokratin

Läs mer: Australisk senator skyller terrordådet på muslimsk invandring