Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

Presidenten förnekar tyst diplomati

Carl Bildts tysta diplomati existerar inte. Det pågår i dag inga samtal mellan Eritrea och Sverige i fallet Dawit Isaak. Det säger Eritreas president till Aftonbladet i en exklusiv intervju.

Aftonbladet har träffat president Isaias Afwerki i huvudstaden Asmara. President Afwerki säger bland annat att det inte pågår någon form av tyst diplomati för att få den sedan mer än tio år fängslade svenske journalisten fri. Något som Sveriges utrikesminister Carl Bildt har påstått.

Presidenten säger också att Eritrea inte behöver Sverige men att han gärna ser att det finns en normal relation mellan länderna.

Enligt uppgifterna till Aftonbladet har alla kontakter mellan länderna upphört. Något som ordföranden i Free Dawit Isaak, Leif Öbrink, förnekar:

– Den svenske ambassadören, som är för Eritrea, är där nere emellanåt. Så då är de diplomatiska förbindelserna, som presidenten försöker säga, inte brutna, säger han till Aftonbladet.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.