Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
169 kr/månad

Vakna med DN på helgen. Halva priset på papperstidningen i tre månader!

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-07-16 06:29

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/presidenten-slangde-ut-befattningshavare-fran-tv-sant-mote/

Världen

Presidenten slängde ut befattningshavare från tv-sänt möte

Volodymyr Zelenskyj, Ukrainas nytillträdde president, vill profilera sig som den annorlunda politikern. Foto: Sergei Supinsky/AFP

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj har sett till att få en offentlig befattningshavare, som han hävdar har ett kriminellt förflutet, utslängd från ett planeringsmöte där offentliga projekt på regional nivå diskuterades. Samtidigt sändes mötet direkt i tv.

Den tidigare komikern och skådespelaren Zelenskyj, installerad på presidentposten så sent som den 20 maj, vann presidentvalet med löften om att utrota korruptionen i landet. Zelenskyjs okonventionella stil som politiker, med udden riktad mot Ukrainas politiska etablissemang, gör att han inte missar tillfällen där han kan profilera sig som den verklige korruptionsbekämparen.

Då presidenten på onsdagen mötte representanter från Kievregionen för att diskutera offentliga projekt, bland annat ett sjukhusbygge som gått i stå, gavs ett sådant tillfälle, rapporterar nyhetsbyrån Reuters. När Jaroslav Hodunok, offentlig befattningshavare och medlem av förre premiärministern Julia Tymosjenkos parti Fäderneslandsförbundet, påpekade att det förelåg problem med finansieringen av sjukhusprojektet var presidenten honom inte svaret skyldig.

Medan tv-kamerorna filmade kontrade Volodymyr Zelenskyj:

– Försvinn ut härifrån, din skurk! Hör du inte tydligt nog vad jag säger?

Andra deltagare applåderade presidentens salva, under det i övrigt rutinmässigt hållna mötet. Zelenskyj fortsatte med att beskriva den lokalt verksamme som en person som talar gärna och mycket, utan att få någonting gjort.

Sedan visade presidenten upp en nätsajt på sin mobiltelefon och citerade det han angav vara en beskrivning av Hodunoks kriminella facit, inkluderande rån och våldshandlingar.

– Säg mig, är det sant eller osant… en offentlig befattningshavare i staden Boryspils kommunfullmäktige har tidigare fällts för… rån kombinerat med att ha orsakat kroppslig skada. Jaroslav Mikolajovitj, är den personen du? frågade presidenten, och använde då Hodunoks familjenamn Mikolajovitj.

– Jag gillar inte gangstrar, tillade Zelenskyj, efter att ha sett sina livvakter föra ut Hodunok från salen.

Den tidigare okände befattningshavaren sade efteråt till journalister att han tänker ta juridisk strid med presidenten. Hodunok säger till tidningen Ukrayinska Pravda att anklagelserna mot honom från 2002 var ”förfalskningar”. Tidningen har publicerat en fotokopia av ett domstolsutslag, enligt vilket Jaroslav Hodunok fick ett villkorligt straff.

Läs mer: Ukrainas nya president ger sina vänner toppjobb

Läs mer: ”Ukrainas Trump” spelar på sina svagheter