Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

Presidenten tippas vinna

En kvinna sitter med valkort i Senegal på torsdagen.
En kvinna sitter med valkort i Senegal på torsdagen. Foto: AP
Senegals 85-årige president Abdoulaye Wade ser ut att gå mot en ny sjuårig mandatperiod i söndagens val. Våldsamma protester har präglat valrörelsen och nu sänder den västafrikanska samarbetsorganisationen Ecowas medlare för att undvika ytterligare tumult.

Under den senaste veckan har demonstrationerna avlöst varandra i Senegals huvudstad Dakar. Kravallpolis har använt tårgas mot oppositionella demonstranter som anser att säkerhetsstyrkorna använder övervåld.

Abdoulaye Wade tog år 2000 över presidentposten i det västafrikanska landet efter flera årtionden som oppositionsledare.

Nu kandiderar han vid 85 års ålder till en tredje mandatperiod på sju år trots att den nuvarande författningen, som han själv drev igenom, säger att endast två mandatperioder per president är tillåtna.

Samtidigt har en av de mer färgstarka oppositionskandidaterna, popstjärnan Youssou Ndour, förbjudits av en författningsdomstol att ställa upp i valet. Ndour, som trots det fortsätter sin kampanj, skadades i veckan i en sammandrabbning mellan polis och demonstranter. Bråken har fått den västafrikanska samarbetsorganisationen Ecowas att skicka Nigerias förre ledare Olusegun Obasanjo som medlare.

Ecowas utgjorde en viktig faktor i lösningen på förra årets kris i Elfenbenskusten. Då var det den tidigare oppositionsledaren Laurent Gbagbo som efter ett decennium vid makten vägrade släppa taget. Här finns likheter med Senegal, där många väljare anser att det är dags för en ny ledare att styra landet.

Wade har lotsat landet genom en högkonjunktur för byggsektorn men regimen anklagas samtidigt för utbredd korruption.

Ett av de mer spektakulära byggena är monumentet ”Afrikansk renässans”, en gigantisk staty av en familj i totalitär estetik som byggts av ett nordkoreanskt företag.
Abdoulaye Wade kom på idén till statyn, som invigdes på 50-årsdagen av Senegals självständighet, och har krävt att 30 procent av turistintäkterna från monumentet ska tillfalla honom själv i egenskap av upphovsman.

Att slopa begränsningar av mandatperioder och förlänga mandatperioder har blivit standardverktyg för despoter i Afrika som försöker överleva i flerpartidemokratins tidevarv. Wade kommer om han vinner att vara 92 år gammal vid slutet av nästa mandatperiod.

– Jag uppmanar Wade att tänka över sitt beslut att kandidera. Det är ännu inte för sent för honom, sade en haltande Youssou Ndour till journalister i Dakar på fredagen.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.