Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
169 kr/månad

Vakna med DN på helgen. Halva priset på papperstidningen i tre månader!

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-07-22 03:42

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/presidenten-vill-ha-sin-son-som-ambassador-i-usa/

Världen

Presidenten vill ha sin son som ambassadör i USA

Bild 1 av 2 Brasiliens president Jair Bolsonaro.
Foto: Evaristo Sa/AFP
Bild 2 av 2 Till höger Eduardo Bolsonaro tillsammans med Italiens inrikesminister och vice premiärminister Matteo Salvini.
Foto: Luca Bruno/AP

Brasiliens president Jair Bolsonaro vill att hans egen son ska bli landets ambassadör i USA. Och en astrolog och konspirationsteoretiker kan komma att bli sonens rådgivare.

Den högerextreme politikern Jair Bolsonaro blev Brasiliens president den 1 januari i år. Nu föreslår han sin egen son som ny ambassadör i Washington, skriver The Guardian.

Och, skriver den brasilianska tidningen O Globo, om Eduardo Bolsonaro utses till ambassadör kan Donald Trump tänka sig att försöka få sin son Eric att ta över ambassadörsposten i Brasilien.

Förslaget om att sätta sin egen son på en hög post utan att denna har någon som helst diplomatisk erfarenhet har fått brasilianska diplomater att reagera. Om än anonymt:

– De flest av mina kollegor är förbryllade och chockade. Inte enbart för att det är nepotism utan för att han inte har kvalifikationer för jobbet, säger en källa inom utrikesdepartementet till The Guardian.

Förslaget om att göra sin son Eduardo till ambassadör kom från presidenten dagen efter det att sonen fyllt 35. Den åldersgräns som är satt för att kunna komma i fråga som ambassadör.

Pappa Bolsonaros argument var tydliga:

– Han är vän med Donald Trumps barn, talar engelska och spanska och har varit med om mycket i världen. Det är inte nepotism, det skulle jag aldrig ägna mig åt.

Nu är det upp till Högsta domstolen att besluta om Eduardo Bolsonaro ska utses till ambassadör.

Eduardo Bolsonaro är Sydamerikarepresentant för högerpopulisten Steve Bannons nätverk The Movement. Eduardo Bolsonaro sa på torsdagen att om han utses kan han tänka sig att anlita den högerextrema astrologen och konspirationsteoretikern Olavo de Carvalho som rådgivare. 

de Carvalho, som bor i USA, har kallats ”den nya högerns ideolog” och driver en rad konspirationsteorier. Han har motsatt sig att solen är solsystemets mittpunkt och dessutom skrivit att han inte är säker på om jorden är rund eller platt.

”Om detta bekräftas så kommer nomineringen att föra Brasilien närmare den punkt då landet blir en bananrepublik” skrev Bernardo Mello Franco i en blogg i O Globo.