Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

Presidentens bror mördad i Afghanistan

Afghanistans president Hamid Karzai (till höger) tillsammans med sin halvbror Ahmad Wali Karzai.
Afghanistans president Hamid Karzai (till höger) tillsammans med sin halvbror Ahmad Wali Karzai. Foto: Allauddin Khan / AP Photo
Ahmad Wali Karzai, bror till president Hamid Karzai och en av Afghanistans mäktigaste personer, mördades i sitt hem i provinsen Kandahar på tisdagen.

– Det verkar som om Ahmad Wali Karzai dödades av en av sina livvakter och att ingen utifrån var inblandad, säger Abdul Ghafar Sayedzada, chef för inrikesministeriets anti-terroristenhet, till nyhetsbyrån Reuters.

Uppgifterna om vad som hänt var knapphändiga inledningsvis, men en vän till familjen säger till AFP att Karzai dödades av en livvakt när han hade gäster hemma. Källan talade på villkor om att få vara anonym.

– Vi kan bekräfta att han dött en martyrs död, sade talespersonen för Kandahars provinsstyre, Zalmay Ayubi till AFP men gav ingen ytterligare information.

En vårdgivare, som också ville vara anonym, uppgav också att Karzai skjutits till döds.

Talibaner har tagit på sig mordet på Karzai, rapporterar AFP. Mordet är en av talibanernas "största framgångar", säger de.

En talesperson för talibanerna sade till AFP att man nyligen gett en person i uppdrag att döda Ahmed Wali Karzai.

Karzai hade skottskador i huvudet och bröstet, enligt chefen för Kandahars sjukhus, rapporterar CNN.

Trots sitt tvivelaktiga rykte anses Karzais död vara ett bakslag för USA i försöken att skapa stabilitet i södra Afghanistan och besegra talibanerna, skriver Wall Street Journal.

Hans död ökar också oron över att upprorsmakare har infiltrerat statliga organ och säkerhetsstyrkorna, enligt tidningens nätupplaga. Att skapa starkare statliga myndigheter och säkerhetsstyrkor är avgörande för att USA ska kunna dra tillbaka sina trupper.

Karzai var högsta chef för Kandahars provinsråd och en mycket kontroversiell person. I amerikanska dokument som läcktes av internetsajten Wikileaks utmålades han som en korrupt knarkkung. Men västerländska tjänstemän har inte framfört någon offentlig kritik av presidentens bror.

För några år sedan utsattes Ahmad Wali Karzai för ett mordförsök. Den gången överlevde han.

Ahmad Wali Karzai var halvbror till Hamid Karzai och har med sin maktposition hjälpt presidenten att öka sitt inflytande i det oroliga södra Afghanistan.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.