Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Mitt DN - skapa ditt nyhetsflöde Mina nyhetsbrev Ämnen jag följer Sparade artiklar Kunderbjudanden Kundservice och prenumeration Logga ut
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

Presidentkandidaten Bolsonaro – Brasiliens svar på Trump

01:13. Den brasilianske presidentkandidaten Bolsonaro har gjort fler kvinnofientliga uttalanden – ändå får han starkt stöd hos kvinnorna.

RIO DE JANEIRO/BRASÍLIA. Han har kallats Brasliens svar på Trump. Den före detta yrkesmilitären och högernationalisten Jair Bolsonaro har gjort grova utspel till en del av sin valkampanj. 

Trots att han den senaste månaden legat på sjukhus leder han stort inför första omgången i Brasiliens presidentval.

Två fotbollsvänner står i en bar i stadsdelen Flamengo i Rio de Janeiro. De brukar se sina matcher och dricka sin öl här. I veckan hände något. De hade på sig nya fotbollströjor där de tryckt Bolsonaros namn i guld på ryggen. För att ge ett större intryck valde de sin klubbs svarta reservtröjor. När Bolsonaros anhängare inte viftar med den gulgröna nationsflaggan klär de sig gärna i svart.

– Vi är som kommandosoldaterna, ler Ricardo Vasconcellos, 47, försäljare, och skålar.

Tidigare vågade han inte visa sina sympatier för den före detta yrkesmilitären, men i takt med att Bolsonaro stiger i opinionsundersökningarna håller den högerpopulistiske kandidaten på att bli rumsren.

– Folk dunkar oss i ryggen. De vill också ha fotbollströjor med hans namn på, säger han.

Jair Bolsonaro med sina supportrar.
Jair Bolsonaro med sina supportrar. Foto: Antonio Scorza/AP

Bolsonaros kärnväljare är vita, välbärgade, arga män. De kallas för bolsonaristas och är motståndare till kvotering av svarta till universiteten och gillar inte lagen som ger hembiträden, Brasiliens största yrkeskår, rätt till övertidsersättning. De klagar på våldet och längtar tillbaka till sin ungdom när Brasilien styrdes av en militärregim.

– Då var allt fridfullt. Nu kan du bli rånmördad bara du sätter din fot på gatan. Vi måste beväpna oss, säger Ricardo Vasconcellos.

Han och hans kompis gillar Bolsonaros förslag om att alla medborgare bör ha rätt att bära vapen. 

– Vi måste ha en chans att försvara oss!

Vad som också förenar bolsonaristas är att de inte litar på traditionell media.

– Vi är en grupp som håller oss informerade om vänsterns lögner via WhatsApp, säger kompisen Patrício Borges och scrollar genom de senaste meddelandena. 

Han skrattar åt en kommentar som Jair Bolsonaros son, den 34-årige parlamentarikern Eduardo Bolsonaro, gjorde efter förra helgens historiska feministiska demonstration. Hundratusentals kvinnor i 62 brasilianska städer protesterade mot hans pappas sexism och Eduardo Bolsonaro bemötte kritiken med att säga att ”Högerkvinnor är snyggare och mer hygieniska än vänsterkvinnor”.

– Vem gillar håriga kvinnor? säger Patrício Borges.

Den 63-årige Jair Bolsonaro är född av italienska migranter i en stad med några tusen invånare på landsbygden i delstaten São Paulo. Jair Bolsonaro växte upp under militärdiktaturen och kom in på kadettskolan när han var 18 år. Han utbildade sig på militärhögskolan, blev kapten i ett fallskärmsförband och beskrevs av sina befäl som ”aggressiv, men ambitiös”. Hans första politiska gärning var att kräva högre löner för befälen som hotades av avsked efter att militärdiktaturen störtats 1985.

Tre år senare valdes han in som kristdemokraternas representant i kommunfullmäktige i Rio de Janeiro och 1990 kom han in i Brasiliens kongress. Sedan dess har han blivit omvald sex gånger och vid förra parlamentsvalet fick han flest röster av alla kongressledamöterna från delstaten Rio de Janeiro. Han är den radikala högerns största namn i Brasilien och kämpar för en liberalare vapenlagstiftning. 

Bolsonaro står själv anklagad för att ha tagit emot mutor av ett av Brasiliens största företag
Bolsonaro står själv anklagad för att ha tagit emot mutor av ett av Brasiliens största företag Foto: Silvia Izquierdo/AP

Jair Bolsonaro försvarar militärdiktaturen och tycker att militären inte borde ha nöjt sig med att tortera motståndarna. De borde ha avrättats, enligt Bolsonaro. 

När han medverkade i partiledarutfrågningen i Brasiliens största tv-kanal hade han skrivit ned tre ord i sin handflata – Deus, família och Brasil, Gud, familjen och Brasilien. Det är de patriotiska och religiösa budskap han ständigt upprepar, blandat med grova utspel. När har hans tredje hustru födde parets första barn meddelade pappan: ”Jag har fem barn, varav fyra är män. Sedan veknade jag och den femte blev en flicka”.

Bolsonaro har gått till val genom att lova att bekämpa korruption och mutor i regeringen. Själv står han anklagad för att ha tagit emot mutor av ett av Brasiliens största företag, JBS Friboi, som är världens största nötköttexportör. Han har också lovat att bekämpa våldet, men har inte presenterat någon plan för hur det ska gå till. När det gäller ekonomin har han varit tydligare. För att skapa fler jobb tänker han lätta upp arbetsrätten och privatisera landets statliga företag.

– Hellre färre rättigheter och arbete, än alla rättigheter och arbetslös, har han sagt.

Men det är den konfrontativa stilen med sexistiska och kränkande uttalanden som får mest uppmärksamhet. Han har hävdat att en bostad tappar i värde om ett homosexuellt par flyttar in som grannar och han har kallat Brasiliens slavättlingar för tjocka och lata. Han har också sagt till ministern för mänskliga rättigheter, arbetarpartiets Maria do Rosário, att hon inte förtjänar att bli våldtagen av honom eftersom hon är för ful.

– Vi kan inte glömma att Brasilien i grunden är ett konservativt macholand. Det han säger går hem i många läger, säger Mauricio Santoro, en av Brasiliens främsta statsvetare.

Han menar att Bolsonaro kan bli Brasiliens näste president eftersom hans värderingar plötsligt står i samklang med stora delar av befolkningens åsikter.

– Befolkningen har tröttnat på korruptionen, våldet och den dåliga ekonomin. De lockas av enkla lösningar på komplexa problem, men verkligheten är en helt annan. Hans parti är väldigt litet. Frågan är hur han ska få stöd för sina idéer i kongressen, undrar Santoro.

Många jämför Bolsonaro med den amerikanska presidenten Donald Trump. 

– Bolsonaro är betydligt mer radikal än USA:s president. Han uttrycker sig rasistiskt, sexistiskt och homofobiskt. Men det värsta är att han öppet hyllar militärerna som torterade vänsteranhängarna under diktaturen. Det gör honom till mycket farligare än Donald Trump, säger den tyske historikern Nina Schneider vid Kölns universitet. 

I början av presidentvalskampanjen hade Bolsonaro stöd av omkring 20 procent av väljarna, men uppmärksamheten har varit stor kring hans person och han är nu känd i varje hörn av landet. 

Efter att han blev knivstucken under ett valmöte för en månad sedan har ljuset riktats än mer mot honom. Att knivdådet utfördes av en sinnesförvirrad man som tidigare varit medlem i vänsterpartiet PSOL gjorde att hatet mot vänstern växte. 

Fernando Haddad. arbetarpartiet PT, 23 procent, Henrique Meirelles, BDM. Ciro Gomes, mittenpartiet PDT, 11 procent. Geraldo Alckmin, högerpartiet PSDB, 9 procent. Marina Silva, mittenpartiet REDE, 4 procent. Jair Bolsonaro får numera över 30 procent.
Fernando Haddad. arbetarpartiet PT, 23 procent, Henrique Meirelles, BDM. Ciro Gomes, mittenpartiet PDT, 11 procent. Geraldo Alckmin, högerpartiet PSDB, 9 procent. Marina Silva, mittenpartiet REDE, 4 procent. Jair Bolsonaro får numera över 30 procent. Foto: AFP

Under ett valmöte i förra veckan på strandpromenaden i Copacabana hade flera bolsonaristas gröngula tröjor med texten: "När en kniv inte dödar så väljer den" (A faca quando não mata ELEGE). Vid den senaste opinionsmätningen har hans stöd ökat till 32 procent. Det kan även bero på att Brasiliens mest inflytelserike pingstpastor, mångmiljardären Edir Macedo, nyligen förklarat att han tänker rösta på Bolsonaro. Det gör att landets pingstvänner, som utgör nästan 20 procent av befolkningen, följer efter.

– Jag vet att Bolsonaro är tokig, men vi behöver något nytt. Han är ett nödvändigt ont som krävs för att få ordning på vårt land, säger Marcia Ferreira som arbetar som städerska i huvudstaden Brasília och lider av hur våldsamt Brasilien har blivit.

– Där jag bor är det gängen som styr. Jag vågar sällan gå ut om kvällarna, säger hon.

 Marcia Ferreira får mothugg av en kvinna som lyssnat på vad hon sagt.

– Förstår du inte att Bolsonaro är en fascist!? Han kommer att köra över oss svarta, fattiga kvinnor. De enda som kommer få det bättre är militärerna, säger kvinnan.

Jair Messias Bolsonaro

Namn: Jair Messias Bolsonaro

Ålder: 63

Familj: Fem barn med tre kvinnor. Han äldsta son, Eduardo, lär bli vald till senator på söndag. Hans andra son, Flávio, lär bli omvald i underhuset och hans tredje son, Carlos, är ledamot av kommunfullmäktige i Rio de Janeiro.

Hobby: Gillar att kolla dödsannonserna i tidningarna och skicka kondoleanser till familjerna.

Klädstil: I parlamentet bär Bolsonaro alltid grå eller blå kostym och slips. Privat går han gärna i shorts och t-shirt.

 

Övriga kandidater:

Fernando Haddad, arbetarpartiet PT, 23 procent

Ciro Gomes, mittenpartiet PDT, 11 procent. 

Geraldo Alckmin, högerpartiet PSDB, 9 procent, 

Marina Silva, mittenpartiet REDE, 4 procent.

Brasiliens mest populära politiker, den före detta presidenten Lula da Silva, får inte ställa upp i valet eftersom han är dömd till 12 års fängelse för passiv korruption. Många anser att domen är politiskt motiverad och syftar endast till att hålla honom borta från valet. I opinionsmätningarna säger 39 procent att de hade röstat på honom om han ställt upp.

Valet i Brasilien hålls på söndagen. Om ingen får mer än 50 procent av de giltiga rösterna går valet till en andra omgång med de två kandidater som fick flest röster. Den andra omgången är den 28 oktober och väntas stå mellan Bolsonaro och Haddad.

Brasilien är världens femte största land med en befolkning på 210 miljoner.

Källa: Datafolha

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.