Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Presidentpalats för två och en halv miljard

Turkiets president Recep Tayyip Erdogan invigde på onsdagen sitt nya presidentpalats. Bygget ska ha kostat cirka två och en halv miljarder kronor och har upprört både ekologer och oppositionen.

Palatset, som ligger i utkanten av Ankara, invigdes igår på den årliga republikens dag som firar grundandet av det moderna Turkiet 1923.

Erdogans komplex sägs ha kostat 350 miljoner dollar, mer än två och en halv miljard kronor, och består av 200.000 kvadratmeter fördelat på 1.000 rum.

Skrytbygget har upprört många. Bland annat har ekologer reagerat starkt på att palatset är byggt på ett av de bäst bevarade grönområdena i staden. För att bygga Erdogans palatskomplex höggs hundratals träd ner.

En annan grupp som visat sitt missnöje är oppositionen. Enligt dem är palatset en indikation på Erdogans tendenser mot ett autokratiskt styre. De ser också invigningen på republikens dag som ett direkt hån mot Turkiets sekulariserade historia. Oppositionen menar att president Erdogan, med sin påstådda islamisering av samhället, går emot den republik Mustafa Kemal Ataturk grundade 1923 där han tydligt separerade religion och stat.

För att ytterligare strö salt i såren anlades grönområdet som palatset nu står på, av Mustafa Kemal Ataturk, grundare av det moderna Turkiet.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.