Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-05-25 17:50

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/presidentradgivare-infor-ratta-for-korruption/

Världen

Presidentrådgivare inför rätta för korruption

En av president Félix Tshisekedis topprådgivare står inför rätta i Kongo-Kinshasa anklagad för att ha förskingrat motsvarande omkring 490 miljoner kronor.

TT Text

Den 61-årige stabschefen Vital Kamerhe som i två decennier ingått i den innersta maktkretsen häktades i huvudstaden Kinshasa den 8 april. Ytterligare en högt uppsatt befattningshavare samt en libanesisk affärsman står åtalade för förskingring sedan en omfattande utredning inletts för att blottlägga korruption inom landets elitskikt.

Anhängare till Kamerhe påstår att åtalet är politiskt motiverat, och att det syftar till att hindra honom från att ställa upp i presidentvalet om tre år.

Kamerhe, tidigare nära allierad med förre presidenten Joseph Kabila, leder partiet Unionen för den kongolesiska nationen och har tidigare varit talman i parlamentet. Han blev en av Tshisekedis närmaste allierade sedan han hoppat av sin egen kandidatur under presidentvalet 2018.