Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-01-23 15:28

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/pressad-may-vander-sig-till-facken-for-stod/

Världen

Pressad May vänder sig till facken för stöd

På tisdag avgörs om det blir ja eller nej i det brittiska underhuset till det utträdesavtal som Theresa May förhandlat fram med EU.
På tisdag avgörs om det blir ja eller nej i det brittiska underhuset till det utträdesavtal som Theresa May förhandlat fram med EU. Foto: Jessica Taylor/AFP

Storbritanniens premiärminister Theresa May har ringt ledarna för två av landets största fackföreningar och vädjat om stöd för sitt Brexit-avtal. Detta för en konservativ Tory-ledare mycket ovanliga tilltag ses som ett tecken på växande desperation i regeringen och en trevare till Labour inför nästa veckas omröstning.

Erik de la Reguera
Rätta artikel

Klockan tickar för Theresa May. Nu på tisdag kommer avgörandet i det brittiska underhuset: blir det ett ja eller nej till det utträdesavtal som regeringen förhandlat fram med EU?

Just nu tyder det mesta på ett nej.

Uppemot ett hundratal ledamöter i Mays högerparti Tories är skeptiska till avtalet, och  hennes samarbetsparti DUP har helt sågat det.

Återstår då att gå till oppositionen, om May ska ha en chans att bygga en majoritet. En del Labourledamöter är djupt oroade för risken för en ekonomisk kris om Storbritannien lämnar EU utan avtal den 29 mars i år. 

På fredagen rapporterade flera brittiska medier att Theresa May ringt till ledarna för två av landets största fackföreningar, Unite och GMB.

– Det fanns inget i tonen som var hårt eller respektlöst. Jag förklarade vår och Labours syn att vi behöver ett nyval, säger Unites ledare Len McCluskey diplomatiskt till brittiska Channel 4.

Sedan Margaret Thatchers tid vid makten (1979-1990) har relationerna mellan Tories och facken varit djupfrysta i Storbritannien. McCluskey har aldrig tidigare samtalat med May, och inte heller med hennes företrädare David Cameron.

Men i torsdags ringde premiärministern även till ledaren för landets fjärde största fackförening GMB.

Det följer på ett möte som May haft med en grupp tveksamma Labourledamöter. Ur det kom ett förslag om att stärka arbetstagares villkor och miljölagstiftningen efter Brexit. Det är dock oklart hur bindande detta ”tillägg” i Brexit-lagen blir och fackföreningsledarna är fortsatt skeptiska.

Några samtal med Labourledningen pågår heller inte, och det är osäkert om May med sina inviter kan få enstaka ledamöter att strunta i partipiskan.  

Men inviten kan få betydelse för vad som händer efter ett eventuellt nederlag på tisdag. Då har regeringen bara tre dagar på sig för att presentera en plan b, och kanske kan förhandlingar med Labour och eftergifter om bland annat arbetares rättigheter då vara en väg framåt.

Såväl fackföreningarna som Labourledningen är kluvna. Å ena sidan fruktar de en svekdebatt om det framstår som om de blockerar EU-utträdet – i synnerhet i de områden i norra och mellersta England där många arbetare röstade för att lämna. Å  andra sidan oroas de av de ekonomiska konsekvenserna av en Brexit som klipper för  många av banden till EU.

Läs mer: Detta händer om Storbritannien kraschar ut ur EU