Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Pressuppgifter: USA-fartyg på väg mot Svarta havet

Amerikanska marinen ska av turkiska myndigheter ha fått klartecken att segla genom Bosporen med ett krigsfartyg, in i Svarta havet, uppger bland annat turkiska tidningen Hürriyet Daily News. Passagen väntas ske inom de närmaste två dagarna.

Avståndet mellan Bosporen och ukrainska Krimhalvön är knappt 50 mil, och med amerikanska flottenheter inne i Svarta havet torde det spända läget mellan Ukraina och Ryssland öka.

Hürriyet Daily News har inte lyckats få fram vilket amerikanskt fartyg det skulle handla om. Andra medier uppger att det är hangarfartyget USS ”George HW Bush” som har Svarta havet som destination. Detta tillbakavisas av anonyma källor för tidningen, då en internationell konvention inte tillåter ett så tungt fartyg att passera det smala sundet.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.