Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-01-28 00:30

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/prins-harry-och-meghan-drar-sig-tillbaka/

Världen

Prins Harry och Meghan drar sig tillbaka

01:39. Katrine Marçal: "Megxit" tycks lika välorganiserat och genomtänkt som brexit.

Prins Harry av Storbritannien och hertiginnan Meghan kliver åt sidan från sina plikter i kungahuset. På Instagram skriver prinsparet att de strävar efter att bli ekonomiskt oberoende av hovet. Från och med nu tänker de dela sin tid mellan Storbritannien och Nordamerika. Enligt källor till bland annat BBC ska ingen i den kungliga familjen ha informerats i förväg. 

”Efter många månader av reflektioner och diskussioner har vi kommit fram till att vi vill ha en ny roll inom kungahuset”, skriver prinsparet på Instagram. Harry och Meghan skriver att de drar sig tillbaka som ”seniora” medlemmar av kungahuset och kommer att arbeta för att bli ekonomiskt oberoende av hovet. 

Drottning Elizabeth ska inte ha fått veta någonting innan meddelandet skickades ut. Enligt till BBC ska hon vara mycket ”besviken” och ”sårad” över Harry och Meghans agerande. I ett stramt uttalande från Buckingham Palace senare på kvällen heter det att drottningen ”förstår” att Harry och Meghan vill träda tillbaka men att detta är ”en komplicerad fråga som kommer att ta tid att reda ut”. Diskussionen är ”än så länge i ett tidigt skede”, heter det i pressmeddelandet.

Att delvis flytta till Nordamerika beskriver prinsparet som ”ett spännande steg”.

Prins Harry och hertiginnan Meghan tar ett steg åt sidan i kungafamiljen. Foto: Daniel Leal-Olivas/AFP

”Den här geografiska balansen gör det möjligt för oss att uppfostra vår son i den kungliga traditionen som han föddes in i samtidigt som den ger vår familj utrymme att fokusera på nästa kapitel, inklusive att lansera vår nya välgörenhetsstiftelse”, skriver Harry och Meghan, som också tituleras hertigen och hertiginnan av Sussex. Sonen Archie föddes i maj förra året. 

Förra året blev Harry och Meghan allt mer missbelåtna med den mediala uppmärksamheten. Droppen blev när The Mail on Sunday publicerade ett handskrivet brev från Meghan till pappan i USA . Prinsparet har vidtagit rättsliga åtgärder mot tidningen. Harry har jämfört den ”hänsynslösa kampanjen” mot sin fru med mediedrevet efter sin mamma, prinsessan Diana. 

Prinsparet har tillbringat sex veckor i Kanada under julen. De kom tillbaka till Storbritannien i tisdags, rapporterar BBC.

I brittiska medier får beskedet från prinsparet enorm uppmärksamhet. Till BBC säger Dickie Arbiter, som tidigare varit drottning Elizabeths pressekreterare, att prinsen låter hjärtat styra. Han jämför onsdagens händelser med kung Edwards abdikation på 1930-talet. 

– Ingenting liknande har hänt i modern tid, säger Dickie Arbiter

De senaste månaderna har varit turbulenta för den brittiska kungafamiljen. I november tvingades prins Andrew avsäga sig alla offentliga uppdrag efter en katastrofal BBC-intervju, där han skulle reda ut frågetecken om sitt samröre med den sexbrottsdömda Jeffrey Epstein. Ett stort antal organisationer och institutioner har kapat banden med prinsen, däribland The English National Ballet, den kungliga filharmoniska orkestern och London Metropolitan University.