Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

Prins Henrik i Danmark är död

00:46. Danmarks prins Henrik är död. Han gick bort på Fredensborgs slott omgiven av sin hustru, drottning Margrete, och deras båda söner.

Danmarks prins Henrik är död. Prinsen gick bort strax före midnatt på Fredensborg slott, 83 år gammal.

Vid hans sida fanns drottning Margrethe och parets två söner.

Efter att ha varit sjuk i flera veckor somnade prins Henrik in klockan 23.18 på tisdagskvällen, meddelar det danska kungahuset. Han lades in på Rigshospitalet den 28 januari efter att ha insjuknat och hastigt flugits hem från en vistelse i Egypten. Prinsen visade sig ha en godartad tumör i vänstra lungan, men behandlades på sjukhuset för en lunginfektion.

I höstas meddelade kungahuset att prins Henrik led av demens. Men redan i december 2015 sade drottningen i sitt nyårstal att prinsen skulle dra ned på sina offentliga framträdanden, och han levde sedan dess ett liv utanför strålkastarljuset.

Prins Henrik kommer särskilt att bli ihågkommen för att han alltid stöttat drottningen, enligt danske historikern och hovexperten Lars Hovbakke Sørensen.

– Det har hjälpt henne att kunna utföra arbetet professionellt och bra, så att hon blev en av de mest populära monarkerna i det moderna Europa, säger han till Ritzau.

Läs mer: Prins Henrik fick aldrig uppleva sin kungadröm

Det danska kungaparet har två söner, Frederik och Joachim, och åtta barnbarn. Kronprins Frederik avbröt sin vistelse vid OS i Sydkorea efter uppgifter om att pappans hälsotillstånd allvarligt förvärrats.

Även prinsens lillasyster Catherine de Monpezat som bor i Frankrike besökte sin bror i helgen, rapporterar Danmarks Radio (DR).

Det finns inga uppgifter om när prinsen ska begravas. Inte heller dödsorsaken framgår av hovets uttalande. I somras blev det känt att prins Henrik inte ville begravas intill drottning Margrethe, något som varit brukligt i det danska kungahuset sedan 1400-talet.  

Prinsen flyttades på tisdagen från sjukhuset till Fredensborg slott på norra Själland, efter att kungahuset på fredagen meddelat att tillstånden för prinsen blivit allvarligt sämre, enligt radion.

– Här kan prinsen vara tillsammans med sin familj, i en miljö som betyder något för honom, sade det danska kungahusets kommunikationschef Lene Balleby då till Billed-Bladet. 

Prins Joachim och kronprins Frederik lämnade slottet klockan 00.35 i varsin bil, skriver Ekstrabladet , som även har bilder när prinsarna kör därifrån. Joachim var där med sonen Felix.

Henri Marie Jean André de Laborde de Monpezat från Frankrike fick namnet prins Henrik av Danmark i juni 1967 när han gifte sig med dåvarande kronprinsessan Margrethe.

De träffades i London, där han arbetade på den franska ambassaden. 

Begravningsceremonin äger rum 20 februari i Christiansborgs slottskyrka, meddelar danska hovet.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.