Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-06-03 10:03

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/professorn-bakom-storbritanniens-lockdown-avgar/

Världen

Professorn bakom Storbritanniens ”lockdown” avgår

Professor Neil Ferguson.
Professor Neil Ferguson. Foto: Thomas Angus/Imperial College London

Forskningsresultaten som professor Neil Ferguson presenterade hade stor betydelse för att Storbritannien införde hårdare restriktioner under coronaepidemin. Nu lämnar han posten som rådgivare till regeringen sedan det framkommit att han själv brutit mot reglerna om social distansering. 

Neil Ferguson leder den inflytelserika forskargrupp vid Imperial college i London vars modellstudier bidrog till att Storbritannien bytte strategi under coronaepidemin och införda hårdare restriktioner. 

Enligt den modellstudie som Imperial college tog fram tidigare i vår kunde 250.000 personer i Storbritannien komma att avlida i sviterna av covid-19 om inte restriktionerna skärptes ytterligare. 

Forskarna menade att sjukvårdens kapacitet inte skulle räcka till, och förespråkade därför kraftigt skärpta regler kring social distansering. Dagarna därpå meddelade premiärminister Boris Johnson att stora delar av landet skulle stängas ned.

På tisdagskvällen rapporterar flera brittiska medier att Neil Ferguson avgår från sin post som rådgivare till regeringen. The Daily Telegraph, som var först med nyheten, uppger att Ferguson avgår sedan det framkommit att han själv brutit mot regler om social distansering.

”Stanna hemma. Skydda NHS. Rädda liv”, det är mantrat som den brittiska regeringen upprepat de senaste månaderna.
”Stanna hemma. Skydda NHS. Rädda liv”, det är mantrat som den brittiska regeringen upprepat de senaste månaderna. Foto: Paola Desiderio/TT

Bakgrunden är enligt tidningen att Neil Ferguson tagit emot besök i sitt hem från en kvinna han haft en relation med, men som varit bosatt i en annan del av London. Neil Ferguson bekräftar inte att det här är anledningen, men säger att han tagit felaktiga beslut.

”Jag accepterar att jag gjort en felbedömning och tagit fel beslut i mitt handlande”, säger Ferguson i ett uttalande till The Daily Telegraph, där han också bekräftar att han lämnar regeringens rådgivande vetenskapliga organ vid krissituationer – en grupp som haft stort inflytande över det strategiska arbetet under epidemin.

Neil Ferguson säger att han ångrar djupt att han i och med sitt agerande har underminerat reglerna om att utöva social distansering för att begränsa smittspridningen. Han poängterar också att de införda restriktionerna är där för att skydda hela befolkningen.

Den 18 mars uppgav Neil Ferguson att han fått symtom som överensstämde med de som många utvecklar av covid-19, däribland torrhosta och feber. Sjukdomen nämner han på tisdagen som en förklaring till de beslut som han tagit. 

”Jag agerade i tron att jag var immun, då jag testats positivt för coronaviruset och isolerade mig själv fullständigt i nästan två veckor efter att ha uppvisat symtom”, säger Neil Ferguson till The Daily Telegraph.

Läs mer

Katrine Marçal: Brittiska experter oense om coronastrategi

Karin Bojs: Riktiga proffs räknar med stor osäkerhet 

Maria Gunther: Ska vi ställa in oss på att sitta hemma till hösten 2021?