Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-16 14:39

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/prognos-netanyahu-gar-mot-forlust-i-israels-nyval/

Världen

Första siffrorna: Mycket jämnt i Israels nyval

00:52. Israels historiska nyval verkar inte ha fått fram någon kandidat med en tydlig regeringsmajoritet.

JERUSALEM. Det är ännu för tidigt att utse någon vinnare i det israeliska valet. Men både de tre tv-kanalernas vallokalsundersökningar och de första räknade rösterna tyder på att premiärminister Benjamin Netanyahu misslyckats med att leda sin nationalistkoalition till seger.

Läget är fortfarande mycket oklart, men när vallokalsundersökningarna korrigerats med tendensen hos de första räknade rösterna ser den liberala oppositionsfronten Blåvitt ut att ha besegrat Netanyahus Likud med 32 mandat mot 30, av Knessets 120. De arabiska partiernas union ”Den Gemensamma Listan” ser ut att ha gjort ett mycket bra val, och höjt det arabiska valdeltagandet dramatiskt. Listans ledare Ayman Odeh deklarerade:

– Vi har satt punkt för Netanyahus styre. Hans hets mot oss och lögnerna om att vi skulle valfuska och att vi ville förstöra Israel, väckte araberna ur deras apati och fick dem att gå ut och rösta. Vi har pensionerat honom!  

Netanyahu hävdade under valdagen att det palestinska självstyret försökt sabotera valet, något som genast förnekades från Ramallah. Facebook stängde ett av Netanyahus konton, sedan den israeliska valmyndigheten klagat över att premiärministern bedrivit otillåten valpropaganda och publicerat opinionsundersökningar i strid med reglementet.

Om den uppdaterade prognosen står sig får arabernas lista 15 mandat, och blir den tredje största gruppen i Knesset. Men prognoserna här är kända för att missgynna nationalistlägret, som alltid gör bättre ifrån sig i sluträkningen än i prognoserna. Netanyahus vice utrikesminister Tsipi Hotoveli varnade Netanyahus motståndare att dra för höga växlar på resultatet:

– Vi tar det här med ro. Vi är vana vid att vänstern jublar över prognoserna – och att vi jublar över slutresultatet.

Men det skall mycket till för att Netanayhu skall nå sitt huvudmål, det som fick honom att utlysa nyval: förhoppningen att bilda en smal nationalistregering som kan enas om att ge honom immunitet från åtal i de tre korruptionsmål som kastar en skugga över hans karriär. Mäktar han inte det stundar åtal redan i oktober och en serie långa rättegångar.

En av prognosens spådomar torde hålla: Avigdor Liebermans ryska invandrarparti Israel Vårt Hem slår vakt om sin position som vågmästarparti. Lieberman, som prognoserna ger 8-10 mandat, gjorde ett dramatiskt framträdande vid midnatt, då han svor att endast medverka i en samlingsregering Likud-Blåvitt, och inte på några villkor hjälpa Netanyahu bilda en renodlad nationalistregering:

– Det här landet är i kris, det enda raka är en bred, liberal samlingsregering med både Likud och Blåvitt, jag kommer aldrig att gå med på något annat!

Läs mer: Detta står på spel i israeliska valet