Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-05-30 00:51

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/projektledaren-for-astra-zenecas-vaccin-bara-50-procent-chans-att-lyckas/

Världen

Projektledaren: Bara 50 procents chans att lyckas

Astra Zeneca har redan avtal på 400 miljoner doser av vaccinet.
Astra Zeneca har redan avtal på 400 miljoner doser av vaccinet. Foto: Jonas Lindstedt

Astra Zeneca siktar på att producera en miljard covid-19-vaccindoser med första leverans redan i september. 

Men nu tonar projektledaren Adrian Hill på Jennerinstitutet i Oxford ned förväntningarna rejält.

– Just nu är det en 50-procentig möjlighet att vi inte kommer att få något resultat alls, säger han till The Telegraph.

Tidigare i år uppgav forskarna på Oxford University, som håller på och utvecklar ett vaccin tillsammans med Astra Zeneca, att de hade en 80-procentig chans att ta fram ett effektivt vaccin fram till september i år. 

När den brittiska regeringen höll presskonferens den 17 maj antydde näringsminister Alok Sharma att halva den brittiska befolkningen kunde få vaccinet i höst om det visade sig vara effektivt. 

Häromdagen meddelade Astra Zeneca att man siktar på att producera en miljard doser med första leverans i september.

Men nu tonar projektledaren Adrian Hill på Jennerinstitutet som tillhör Oxford University ned förväntningarna ordentligt beträffande tidsplanen. 

– Just nu är det en 50-procentig möjlighet att vi inte kommer att få något resultat alls, säger han till den brittiska tidningen The Telegraph.

Orsaken är att viruset kanske försvinner för snabbt i Storbritannien för att de ska klara av nästa fas av försöken. Det kan hända att frivilliga som deltar i studien inte smittas – därmed har forskarna inte möjlighet att bevisa att vaccinet gör någon skillnad. 

I nuläget bedömer projektledaren att färre än 50 av de 10.000 personerna som rekryterats för att testa vaccinet – varav en del får placebo – kommer att smittas. Om färre än 20 personer testar positivt går resultatet inte att använda, menar han.

– Det är en kapplöpning mot viruset som håller på och försvinner, och emot tiden, säger Adrian Hill. 

Samtidigt vidhåller han att den första delen av försöken går bra. 

Projektledaren hävdar att de bisarrt nog befinner sig i en sits där de vill att viruset ska finnas kvar lite längre i samhället. Han varnar för allt för stora förhoppningar på vaccinframställningen.

– Det finns en fara med att lova för mycket här. Jag brukar vanligtvis säga så här: det här är vår ambition. Det finns flera risker. Det här har aldrig gjorts tidigare. Vi vet inte om vi kan göra det. Vi tror att vi kan. 

Läs mer: 

Astra Zeneca siktar på att producera en miljard vaccindoser 

Astra Zeneca går samman med Oxford – hoppas ha vaccin till vintern

Därför bevakar forskarna noga coronavirusets mutationer